Home » Рецепти » От бабиния тефтер: Пухкави тиганици за невероятна закуска
От бабиния тефтер: Пухкави тиганици за невероятна закуска

От бабиния тефтер: Пухкави тиганици за невероятна закуска

Закуската е най-важното ядене от деня и именно заради това е чудесно, когато тя е и най-сладкото хапване. Ако искате да зарадвате малки и големи у дома, опитайте тази доказана рецепта.

Сега обаче ще поговорим за традиционните тиганички, които са по старата рецепта, правена от бабите ни. Тиганичките на баба са изключително лесни за приготвяне, не отнемат нито много време, нито продукти, а резултатите със сигурност ще ви очароват, предават от jenata.blitz.bg.

Необходими продукти:

айрян – 300 мл
сода бикарбонат – 1 ч.л. равна
захар – 3 ч.л. равни
сол – 1 щипка
брашно – 1 ½ ч.ч. (чашата е 200 мл)* мерки и количества

Начин на приготвяне:

Направете айрян със съотношение 50:50 кисело мляко и вода. Сипете айряна в купа и добавете содата, бъркайте докато шупне. Прибавете захарта и солта (не превишавайте дозата им), разбъркайте, за да се смесят добре. Пресейте брашното и го прибавете на етапи при непрекъснато бъркане, до гладка и еднородна смес.

Нагрейте тигана и налейте малко олио, пържите на умерен огън от двете страни до златисто-кафяв цвят. Добре е всяко ново зареждане на тигана с тиганички да е ново и зареждането на олио, затова наливайте от олиото по-малко, за да се абсорбира от тиганичките. Подредете ги в чиния, постлана с кухненска хартия, за да абсорбира излишната им мазнина. Моята баба ги поръсваше със кристална захар и ги хапвахме с компот. Но в днешно време можете да замените захарта с мед, сладко или плодов сироп, съветват експертите от gotvach.bg.

Да ви е сладко!

Тестото представлява еднородна смес от брашно, малко количество вода и други съставки като готварска сол, захар, мая, сода за хляб, мазнина, яйца, прясно или кисело мляко. Тестото се използва за направата на т.нар. тестени изделия.

В зависимост от продуктите и технологията на приготвяне съществуват различни видове тесто:

хлебно тесто – хляб
козуначено тесто – за козунаци и кифли
парено тесто – за еклери и тулумбички
бисквитено тесто (пандишпан) – за реванета
многолистно маслено (бутер) тесто – за бутер соленки
ронливо (пясъчно, линцер) маслено тесто.

В зависимост от консистенцията си, тестото се излива във форма (като пандишпана и течното тесто за палачинки), шприцова (като тестото за тулумбички) или се меси и точи (като козуначеното тесто). В кулинарната практика се използват специални ножове за тесто, както и формички за сладки и соленки. Тестото подлежи на разнообразна термична обработка: обикновено се пече на фурна (хляб, козунак и др.), понякога се пържи (мекици, бухтички), а в редки случаи се вари (пелмени).

При видовете тесто, съдържащи захар, трябва да се внимава и да не се превишава посоченото количество в рецептата, понеже при печене захарта спира процеса на бухване и изделието остава клисаво и ронливо. Обикновено, за да не загаря тестото по дъното на формата, тя се намазнява и/или посипва с брашно. При лепкави теста, които изискват ръчно оформяне (например някои видове соленки) мазнината и брашното спомагат също за по-лесното отделяне на тестото от пръстите.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар