Home » Рецепти » СУСАМ-МЕКИЦИ: Пухкави и меки, целите в хрупкав сусам! Никога не сте опитвали нещо по-вкусно:
СУСАМ-МЕКИЦИ: Пухкави и меки целите в хрупкав сусам! Никога не сте опитвали нещо по-вкусно:

СУСАМ-МЕКИЦИ: Пухкави и меки, целите в хрупкав сусам! Никога не сте опитвали нещо по-вкусно:

Правили ли сте някога мекици по този начин? Ако не сте, сега е моментът да опитате невероятните мекички от това вкусно и меко тесто, които ще ви удивят с вкуса си.

Прекрасният аромат на печен сусам придава на мекиците още по-добър вкус, който ще изпълни цялата къща. Страхотни за вечеря или закуска, моите деца ги обожават особено, тъй като са любители на сусама.

Баба ми яде тези мекици със сладко, както тя казва, много ги обича така, така че могат да се комбинират в сладък и солен вариант, просто са за всеки вкус. Много са вкусни и като се консумират самостоятелно, защото ефирното тесто излиза на преден план, а сусамът допълнително ги „подправя“.

Ето какво ви трябва, за да си приготвите невероятните Сусам-мекици:

сусам-мекици

Сусам-мекици

Продукти:

  • 200 мл прясно мляко
  • 1 с.л. захар
  • 30 г прясна или 7-8 г суха мая
  • 250 мл вода
  • 100 мл олио
  • 1 с.л. сол
  • 750 г меко брашно + още малко за месене и поръсване
  • 100 г сусам
  • 100 мл прясно мляко за потапяне на тестото
  • олио за пържене

Приготвяне:

В малка купа натрошете прясната мая или просто изсипете сухата мая. Добавете 1 супена лъжица захар и залейте с 1 чаша топло мляко. Разбъркайте с дървена кухненска лъжица или шпатула и оставете за десетина минути, за да се активира маята. В друга купа (малко по-дълбока за месене на тестото) сложете цялото количество брашно, солта и разбъркайте.

мая и захар

След това вътре се добавят 250 мл вода, 70 мл олио и активираната мая (маята трябва да е шупнала).

мая в брашното

Първо се разбърква с дървена лъжица, след което се замесва тестото. Тестото е наистина лепкаво. След това го залейте с 30 мл олио и продължете да месите, докато олиото се абсорбира напълно в тестото (приблизително 10 минути).

Когато олиото попие в тестото, прехвърлете го върху работната повърхност и го месете още, докато спре да лепне, но все още остане меко (не месете дълго). Разделете тестото на 10-12 части и всяка част оформете на топка.

тестени топчета

Наредете топките върху набрашнена повърхност, поръсете ги с брашно, покрийте ги с кърпа и ги оставете да престоят 30-60 минути на топло място. В две по-малки купички пригответе по 100 мл мляко и сусам (може да смесите черен и бял сусам).

Взема се по една топка (най-добре е да се започне с разтягане на първата оформена топка), потапя се в млякото, изчаква се млякото да се отцеди (това е много важна стъпка), след което се потапя в сусам от двете страни. С помощта на малко брашно (ако е лепкаво) се разточва на кора с дебелина 5 мм.

тесто в сусам

оформяне мекици

Първо тестото се разтегля с пръсти, а след това с точилка.

разточена мекица

Готовото тесто разрежете по средата, като направите малък разрез. Направете същото с всички топки тесто. Оставете ги да престоят 30 минути, след което налейте олио в тиган и го загрейте на среден до силен огън.

Тиганът трябва да се напълни повече от половината с олио. Сложете мекиците в олиото да се пържат с горната част надолу. Пържете ги така до златисто кафяво за няколко минути, след което ги обърнете на другата страна. Извадете ги върху салфетка, за да се отцедят още и ги сервирайте топли.

мекица в тигана

пържена мекица

Съвет: За да проверите дали олиото е добре загрято, преди да пържите тесто или пържени картофи, поръсете малко брашно в него. Ако започне да шупва, олиото е загрято и готово за готвене.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар