Home » Дом и градина » Какво се случва, когато заровите бананова кора и яйчени черупки в градината?
Какво се случва когато заровите бананова кора и яйчени черупки в градината?

Какво се случва, когато заровите бананова кора и яйчени черупки в градината?

Човекът по природа е експериментатор. Вечно търсещият му дух е родил не едно и две открития. Навремето, в тъмните векове, хората смесвали живак и сяра с надеждата да получат злато и го наричали алхимия. 

Днес пък ентусиастите-градинари съчетават бананови кори с яйчени черупки и го наричат… Познайте какво?

банани и яйца

Какъв е смисълът от двор или градина, ако земята не дава плодове? Не е изненадващо, че много градинари са готови на всякакви експерименти, за да получат реколта.

Интересен метод изобрети популярен блогър градинар. Човекът предлага да заровите една бананова кора и яйчени черупки до „проблемните“ култури, които трудно дават реколта.
яйце и банан

Според ютюбъра с милиони гледания Гари Пиларчик, няма нужда да харчите пари за скъпи стимуланти на растежа на зеленчуците или да се забърквате с купчина компост. Повечето проблеми с реколтата ще бъдат решени чрез елементарен за приготвяне „бананово-яйчен тор“. Достатъчно е просто да изкопаете малка (20-30 см) дупка в земята по-близо до кореновата система и да „заровите“ продуктите, посочени по-горе.

бананово яйчен тор

Гари оценява предимствата на метода от собствения си опит, като преди това се е въоръжил със знания от областта на химията и биологията. Факт е, че както банановите кори, така и черупките на яйцата, както повечето други „ядливи“ органични продукти, гният бързо. И в процеса на гниене те отделят голямо количество хранителни (за почвата) вещества.

Например, около 40% от „състава“ на банана е чист калий, който е толкова необходим за растежа на зеленчуците и плодовете. Също така съдържа голямо количество фосфор и магнезий.

яйчени черупки

Яйчните черупки са незаменим и напълно органичен източник на калций. Съдържа още фосфор, мед, магнезий, цинк и дори азот. Получава се впечатляващ списък с естествени вещества, нали?

градинар разсад

Авторът на метода препоръчва специално да го използвате за подхранване на домати. След като зарови органичния тор по горната рецепта на 1 октомври, Гари събра най-голямата реколта от впечатляващата си практика през пролетта. Без при това да е похарчил и стотинка и почти без никакви усилия за целта!

Впечатляващо, нали?

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар