Home » Любопитно » Спестих стотици левове с този метод за размножаване на орхидеи: лесно като детска игра – винаги успява!
Спестих стотици левове с този метод за размножаване на орхидеи: лесно като детска игра - винаги успява!

Спестих стотици левове с този метод за размножаване на орхидеи: лесно като детска игра – винаги успява!

Колкото повече орхидеи, толкова по-добре! Всеки любител на това красиво растение ще се съгласи с това.

За щастие, процесът на размножаване на орхидеи може да бъде много прост. Познавайки няколко тайни, лесно можете да получите много млади растения от един цветонос.

За да подготвите резниците за вкореняване, е необходимо да приготвите инфузия от бананови кори. За целта нарежете кората на един банан на ситно и я залейте с 500 мл вряща вода. Покрийте съда с кората и оставете да престои в продължение на един ден.

бананова кора

За размножаване е необходим цветонос, който трябва да се нареже на парчета с дължина 5-7 см. Важно е всяка част да има точка на растеж, само в този случай ще бъде възможно да се отглежда младо растение. Използвайте дезинфекцирано острие, за да отрежете цветонос.

отрязан цветонос

За да се избегне навлизането на бактерии, местата на рязане трябва да се третират с восък от свещ.

Изсипете банановата инфузия в съд и разтворете в нея една таблетка витамин В1. Витамин В1 ще помогне на растенията да усвояват по-добре хранителните вещества, да регулира растежа им и да стимулира образуването на нови корени.

витамин В1

Поставете готовите резници в бананова инфузия за 15 минути.

За да ускорите процеса на вкореняване, увийте всеки резник в торфена гъба. Закрепете дръжката с връзка.

цветонос укоренение

Поставете торфените гъби с резници в съд, пълен с дървесна кора и напръскайте обилно с вода.

Покрийте съда с капак, за да създадете парников ефект, и го поставете на светло място. Важно е да избягвате пряка слънчева светлина върху резниците. Редовно овлажнявайте торфените гъби. След 3 седмици кореновата система ще започне да се развива в резниците и ще се появят млади листа.

цветонос резници

укореняване орхидея

Продължете да се грижите за резниците и след около 3 месеца младите растения със силна коренова система могат да бъдат трансплантирани на постоянно място заедно с торфени гъби.

бебета орхидея

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар