Всеки, който опита тази салата от патладжани, каза, че е по-добра дори от туршия.
Маринованите патладжани ще се превърнат в любимата ви гарнитура от цялата зимнина, която имате. Запишете тази рецепта!
Взехме назаем рецепта от руските домакини, така че се надяваме, че ще ви хареса начинът им на готвене.
Продукти:
2,5 кг патладжани
1 голяма глава чесън (80 г)
1 връзка копър
1 кубче бульон с вкус на гъби
1 супена лъжица сол или на вкус
1 супена лъжица бял оцет 9% (може и 2-3 супени лъжици на вкус)
около 400 мл олио
Начин на приготвяне:
Обелете патладжаните, след което ги нарежете първо на ленти, а след това на кубчета. Загрейте олиото в дълбок тиган, след което добавете нарязаните патладжани.
Не ги слагайте наведнъж, а запържете на няколко порции, за да се запържи хубаво и леко да покафенее. Извадете с решетъчна лъжица и поставете върху хартиена кърпа.
След всяка изпържена порция с цедка събирайте дребните семки от олиото, за да не загорят докато се пържи новата „доза“. След това върху запържените патладжани се натрошава кубче бульон и се добавят наситнени чесън и копър.
Овкусете със сол и добавете малко бял оцет 9%. Разбърква се бавно, като се внимава да не се притискат кубчетата, а съставките да се разпределят равномерно. Когато сте разбъркали добре, покрийте купата и оставете да престои 20 минути.
След това овкусете, посолете и добавете още киселина, ако е необходимо. След това напълнете бурканите, които предварително сте измили добре със сода бикарбонат. Почукайте ги леко в плота, за да освободите въздуха. Напълнете ги догоре и ги затворете плътно.
След това се нареждат в тенджера с вода и се варят около половин час, за да се стерилизират и вакуумират.
Да ви е сладко!