Home » Life Story » Най-възрастната жена в България – баба Нурие е на 110 години
Най-възрастната жена в България - баба Нурие е на 110 години

Най-възрастната жена в България – баба Нурие е на 110 години

Баба Нурие на 110 г. е най-възрастният български гражданин, разкрива справка на НСИ от преброяването на населението. 

Нурие Дерменджиева от Маданско е истинска рекордьорка – родена е на 12 октомври 1912 г. и само преди 5 години за пръв път прогледна след успешна операция на едното око, извършена от смолянските лекари.

Баба Нурие се осланя на шестте си деца, вече също баби и дядовци, като на всеки от тях гостува за един месец на ротационен принцип. Столетницата е жител на маданското село Средногорци, където са синовете й. За живот повече от век баба Нурие не е казала лоша дума на някого според децата й.

„Баба ни също беше дълголетница, живя над 90 години. А нашата майка и да се е ядосвала на някого, не се е разбирало, запазвала си го е в себе си и не е правила никога кавги. Не помня да е викала, добричка е“, казва Мюмюне, едната дъщеря на столетницата.

Най-възрастната българка стана на 110 години

Баба Нурие е израснала с много сестри и братя в маданската махала Дъбово. О​мъжила се на 16 години и родила едно след друго 6 деца.

Сега най-големият й син Рамадан е на 78 години, следва го Мюмюне – на 75, а след това са Асан, Емине, Реджеп и Хризантема. Столетницата ги отгледала в бедност, в една стая в махала Рустан. Сега махалата е напълно обезлюдена. А семейството живее по общините Мадан, Рудозем и Смолян, където си построяват къщи.

Баба Нурие има трудов стаж само от местното ТКЗС. Но живот​ът й минал все с тежък труд, гледала тютюн, картофи, фасул. Преди 45 години починал съпругът й Реджеп. Той работил във флотационната фабрика, която била в Средногорци, заболял от силикоза и починал едва на 52-годишна възраст.

Иначе средната възраст на населението у нас по данни на НСИ е едва 73 години и 7 месеца – най-ниската в целия ЕС.

Жените у нас продължават да са по-дълголетни. Живеят средно 77 г. и 5 месеца, а за мъжете средна продължителност на живота е 70 г. и 2 месеца.

Рекордът по дълголетие на жените у нас е в област Кърджали, където последните данни са за 79 години и 10 месеца, пише „24 часа“.

Естественият прираст у нас през 2021 г. е минус 13,2 промила, като в селата е дори минус 20,2 промила. В най-тежко положение е Видинска област, където прирастът е минус 25,7 промила.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар