Home » Рецепти » Вчера опитах това Кашкавалено чесново хлебче – ликвидирахме го за минути и днес ще го правя пак! Запишете си рецептата:
Вчера опитах това Кашкавалено чесново хлебче - ликвидирахме го за минути и днес ще го правя пак! Запишете си рецептата:

Вчера опитах това Кашкавалено чесново хлебче – ликвидирахме го за минути и днес ще го правя пак! Запишете си рецептата:

Досега бях опитвала чесново хлебче само в ресторантите. За щастие наскоро попаднах на тази рецепта и установих, че вече имам всички необходими съставки (а вярвам, че и вие ги имате).

Естествено, запретнах ръкави, за да го приготвя. Не ми отне повече от половин час, а резултатът беше унищожен буквално за минути! От тогава го правя буквално през ден – за закуска, обяд, вечеря или просто да се намира, когато на някого му се прияде.

Опитайте ги, няма да ви разочарова – ето продуктите за неустоимото Кашкавалено чесново хлебче :

Продукти (за два блата 22х17 см):

200 г брашно
5 г разтворима суха мая (половин чаена лъжичка)
8 г захар (1 супена лъжица)
4 г сол (половин чаена лъжица)
15 г зехтин (2 с.л. )
120 мл топла вода

За намазване:

10 г смлян чесън (0,5 с.л.)
20 г разтопено масло (2 с.л.)
30 г крема сирене (1 супена лъжица) – не е задължително, но е по-вкусно.

За поръсване:

280 г моцарела/кашкавал по избор
пармезан
риган или магданоз

За топене (при сервиране): медена горчица или доматен сос

Приготвяне:

В по-дълбока купа разтворете сухата мая заедно със захарта в хладка вода. Може да добавяте брашното постепенно или наведнъж, получава се излиза малко количество тесто, което се замесва лесно.

тесто зехтин

Добавете сол към брашното, разбъркайте и след това започнете да месите на ръка. Тестото отначало е малко сухо и ронливо, но когато стане компактно го полейте със зехтин и го доомесете.

топка тесто

Ако полепва по ръката ви, просто го хвърляйте известно време отгоре в купата или върху работната повърхност и за кратко време ще стане меко и еластично. Ще ви трябват приблизително 8-10 минути, за да го омесите, а може и по-малко (всичко зависи от вида на брашното).

Покрийте го с прозрачно-стреч фолио и го оставете да почине на топло (36-40 градуса), без течение, докато увеличи обема два-три пъти. През това време разтопете 20 г масло, 30 г крема сирене (или заквасена сметана), 10 г смлян чесън (може и повече) и разбъркайте до получаването на кремообразна смес.

масло с чесън

Разделете тестото на две части и всяка част омесете малко, за да излезе въздухът, след което оформете топчета. Разточете ги на тънка правоъгълна кора върху леко набрашнена повърхност, след което я прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене (и допълнително я оформете на ръка).

правоъгълник тесто

Намажете цялата повърхност на кората с половината от приготвения чеснов сос, след което поръсете с настърган кашкавал или моцарела. Поръсете с риган или магданоз, малко настърган пармезан и печете в предварително загрята фурна на 210 градуса за около 8-10 минути (в зависимост от фурната).

чесново хлебче с моцарела

Оставете леко да изстине на скара. Докато се пече първият блат, повторете процедурата с втората част от тестото. Нарежете чесновото хлебче на тънки ивици – „пръстчета“ и сервирайте със сос в сладък или солен вариант на вкус.

кашкавалено чесново хлебче

Да ви е сладко!

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар