Home » Рецепти » Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца
Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца

Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца

По-възрастните читатели на Новини 0 сигурно си спомнят вкуса на истинските кебапчета от времето на соца. Разбира се, рецептата им се пазеше в строга тайна, но с ерата на интернет всичко вече е достъпно. Именно затова, днес ще ви разкрием какво точно да направите, за да си припомните култовият вкус на соц-кебапчетата.

Рецептурник на някогашното „Обществено хранене“, който е бил в сила от 1958 до 1989 година, показва как точно се приготвят прочутите с вкуса и сочността си кебапчета и кюфтета, които се предлагаха поотделно или в т.нар. „мешана скара“ в ресторантите, когато България беше народна република.

Според рецептата, сочни кебапчета стават само от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърдите и 100 г сланина, пише Bgspomen.com.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.

Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „полират“ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1.

Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ѝ с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.

При печенето им кебапчетата се търкалят само в една посока три пъти.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма (тя трябва да е такава, докато се пекат). Излишната мазнина изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с много остър нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, докато лукът „се скрие“. После се прехвърлят с пляскане от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата само веднъж. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са готови за обръщане.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар