Home » Коментари » Аспарух Илиев за Омикрон: Ще мине бързо през населението и вълната няма да е много дълга
Аспарух Илиев за Омикрон: Ще мине бързо през населението и вълната няма да е много дълга

Аспарух Илиев за Омикрон: Ще мине бързо през населението и вълната няма да е много дълга

Д-р Аспарух Илиев, който ръководи лаборатория към университета в Берн, Швейцария, публикува на страницата си във Фейсбук анализ на това дали Омикрон води в по-малка степен до постъпване в болница и дали той се кара по-леко от останалите щамове на заразата.

Лекарят посочи и нещата, които го карат да бъде оптимист и песимист, на база анализ на българската здравна система и процента ваксинирани у нас.

Ето какво написа Д-р Илиев:

Светла Коледа и бъдете здрави!

Две проучвания през тази седмица подкрепят впечатлението, че Омикрон вероятно води в по-малка степен до постъпване в болница – и в Южна Африка, и във Великобритания. Причината – вирусът се размножава 10 пъти повече от делта в горните дихателни пътища (по-заразен) и 10 пъти по-слабо в белите дробове (по-малко опасен). Ограниченията на проучванията са няколко – във Великобритания много хора са ваксинирани, в ЮАР – много са преболедували. Какво означава това да България, ще бъде ли по-лека Омикрон от делта варианта? Би било възможно, но с много уговорки.

Загрижеността ми е за:

1. Нашето население е с доста по-лошо средно здравословно състояние от Великобритания, и по-възрастни от ЮАР.
2. Делта все още заразява твърде много хора в България.
3. Болниците са претоварени и възможността им за справяне намалява с всяка следваща вълна.
4. Никакви мерки не се спазват, което ще доведе до експлозия на вируса.
5. Омикрон е много заразен – дори и с по-малък риск от постъпване в болница (не пъти, но проценти), едно огромно количество болни ще претоварят системата.

Оптимист ме прави:

1. Голямото преболедуване с всяка следваща вълна създава някакъв имунитет и срещу Омикрон. Въпреки голямата цена, но резултатът е някакъв имунитет.

2. Много хора, които са ваксинирани и бустървани, спазват мерки и като група са доста добре защитени. Те са като едно гнездо на правилно поведение, което остава защитено като една цитадела.

3. Времето не е безкрайно студено и хората излизат навън, проветряват и това като цяло има позитивен ефект.

4. Предвид голямата заразност, Омикрон ще премине бързо през населението и дори драматична, вълната няма да е много дълга.

Омикрон вариантът на Ковид ще зарази голяма част от населението. Надяваме се да не протече толкова тежко, за което има данни и това е оптимистично. Все пак не знаем какво ще се случи в много болното българско общество и срината здравна система. Дори и с намалена тежест, ще има много болни и много починали, няма нужда да си правим илюзии.

При лош късмет може да съвпадне и с грипна вълна, което може рязко да влоши прогнозата. Бих препоръчал внимателно-предпазливо поведение с ваксиниране, бустери и маски. Интелигентно и предпазливо поведение, все едно карате по много мокър път.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар