Home » Свят » US дипломат ни изправи косите: Путин може да нападне и натовски държави, България е сред тях
US дипломат ни изправи косите: Путин може да нападне и натовски държави България е сред тях

US дипломат ни изправи косите: Путин може да нападне и натовски държави, България е сред тях

Диктаторът Владимир Путин няма да се задоволи само с война срещу Украйна – възможно е да се опита да превземе други държави, включително и членки на НАТО.

Това твърди американският дипломат и бивш посланик на САЩ в Турция У. Робърт Пиърсън пред The Hill.

Според него желанието на Путин е да си възвърне границите на Руската империя. Но за да се случи това, той трябва да постигне пълен контрол над редица европейски държави. Робърт Пиърсън смята, че списъкът с потенциални жертви на Путин включва не само Естония, Латвия и Литва, но и Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Молдова.

„Ако Путин оцелее, ще направи всичко, за да увеличи руското военно присъствие възможно най-далеч на Запад. Той ще превземе Минск, подчинявайки го на Москва и ще засили присъствието на руските си войски в Сирия и Казахстан. Също така ще увеличи действията си в Калининград и покрай балтийските граници, за да сплаши силите на НАТО, Полша и Германия“, заявява дипломатът, цитиран от „24 часа“.

Пиърсън отбеляза, че Путин е заинтересован от създаването на „замразен“ конфликт в Украйна.

Според американския дипломат основната задача на НАТО е да вземе важно решение за нова система за сигурност на Европа след края на войната. Санкциите, наложени срещу Русия няма да доведат до победа за САЩ или Алианса, ако не накарат Путин да изтегли войските си от Украйна.

За това той смята, че Европа и САЩ трябва да разберат, че не е достатъчно да се „играе в отбрана“. Вашингтонското издание цитира и думите на високопоставения германски дипломат Томас Багер пред „Ню Йорк таймс“ от 27 март:

„Ние не осъзнавахме, че Путин си е създал историческа митология и мисли в категориите на хилядолетна империя. Не можеш да възпреш такъв човек със санкции.“

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар