Актуални новини
Home » Рецепти » 100-годишна рецепта за фантастично вкусен турски хляб: БЕЗ месене, готов за 5 минути!
100-годишна рецепта за фантастично вкусен турски хляб: БЕЗ месене готов за 5 минути!

100-годишна рецепта за фантастично вкусен турски хляб: БЕЗ месене, готов за 5 минути!

Пригответе фантастичен турски хляб у дома по 100-годишна рецепта, който ще се хареса на цялото семейство. Всичко, от което се нуждаете, са няколко съставки, малко време и ще имате изключителен хляб, по-добър от този в пекарните!

Фин и мекичък турски хляб със сусам – с очи можеш да го изядеш, така изглежда и ухае! Ето нужните продукти:

Продукти:

200 мл топла вода
7 г суха мая
120 г обикновено брашно
още 200 мл топла вода
360 г обикновено брашно
1 ч.л. сол

За намазване:

1,5 с.л. обикновено брашно
20 мл студена вода
50 мл преварена вода
жълтък

За поръсване:

сусам

Приготвяне:

Разтворете в топлата вода маята и разбъркайте добре в по-голяма купа. След това добавете 120 гр. пресято брашно и разбъркайте. Покрийте купата с хранително фолио или кърпа. Оставете да втаса за 20 минути.

Отвийте шупналата мая, разбъркайте и добавете още 200 мл топла вода. Разбъркайте добре. Пресейте брашното в сместа, добавете сол. Разбъркайте отново добре, докато не останат бучки.

Покрийте купата с фолио, след това с кърпа. Оставете го да почине за 20 минути. Поръсете масата с брашно, извадете отгоре тестото. Поръсете го с брашно.

Сгъвайте тестото от ръба към центъра, така че да влезе въздух вътре. Не е нужно да го месите, просто сгъвайте. Разделете тестото на две равни части.

Оформете го с ръце.

Поставете върху тава, застлана с хартия за печене. Покрийте тавата с кърпа и оставете тестото да почине за 20 минути. Сложете брашното и студената вода за намазването в малка купа и разбъркайте с вилица.

След това добавете преварена вода, жълтъка и разбийте с вилица. Открийте тестото и го намажете с приготвената смес.

турски хляб оформяне

Оформете решетка върху хляба с върха на пръстите си.

Поръсете със сусам.

турски хляб със сусам

Поставете чинията в предварително загрята фурна.

Печете 35 минути на 180°C.

турски хляб със сусам

Щом стане златист, извадете от фурната, покрийте с кърпа и изчакайте леко да се охлади преди сервиране.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About admin

Твоят коментар