Home » Любопитно » Украински майки и деца плачат: Оставете ни на вашето море!
Украински майки и деца плачат: Оставете ни на вашето море!

Украински майки и деца плачат: Оставете ни на вашето море!

Молим българското правителство да удължи срока на програмата за настаняване на украински бежанци! Това каза пред БНТ една от интервюираните жени, избягали от страната, която воюва с Русия.

„Децата плачат, майките също. Те са под стрес, че от Украйна е трябвало да дойдат да живеят в България и вече започнаха да свикват в хотелите“, добави тя.

Украинците, настанени в хотели по Южното Черноморие, са много притеснени заради предстоящото им преместване в държавни бази.

Програмата за подпомагане на хотелиерите с 40 лева изтича на 31 май. В същото време туристическия бранш е принуден да отказва резервации за летния сезон заради неяснотата какво точно ще се случи от 1 юни.

„Знаем, че може да останем тук до края на месеца. В паника сме, защото не ни е известно какво ще се случи след това. Къде да отидем и как ще живеем? Трудно е, когато не знаеш какво те очаква. Тук имаме добри условия. В безопасност сме и се чувстваме като у дома си“, каза пък Ирина, заедно с осемгодишния си син се е спасила от войната и вече два месеца живее в хотел в Слънчев бряг.

Хотелът на Елена Андонова в Слънчев бряг е пълен с бежанци и вече е отказала 50% от резервациите, направени от туристи.

„Ние не знаем какво да правим с резервациите за летния сезон. Не мога да приема заради неяснотата с бежанците и ги отказвам“, добави тя.

Националният детски комплекс в Равда е една от 30-те държавни бази в област Бургас, които правителството обследва, за да настани бежанци, но е резервиран от ученици за 24 юни и не е ясно докога може да останат украинците.

Една от най-големите бази е тази на Министерския съвет в Слънчев бряг. Там има 120 месата, запазени за украинци още в началото на бежанската вълна, но до този момент все още никой не ги е потърсил.

В някои от частните хотели в курортния комплекс все още не е получена държавната помощ заради дублирани имена на украинци.

Хотелиери настояват за среща с правителството, за да се обсъди евентуалното удължаване на програмата за базите, в които могат да останат бежанците и през лятото.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 2 Средна оценка: 4]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар