Home » Рецепти » Най-вкусният Френски ягодов пай – кралски сладкиш по легендарна рецепта:
Най-вкусният Френски ягодов пай - кралски сладкиш по легендарна рецепта:

Най-вкусният Френски ягодов пай – кралски сладкиш по легендарна рецепта:

Всеки френски регион има свой собствен вариант на този вкусен Френски ягодов пай, известен под името Galette de rois, или „Кралска торта“. Традиционната рецепта включва бадеми, а има версии с горски плодове, кайсии, шоколад и ябълка.

Този път ви предлагаме рецепта за Кралски ягодов пай с ревен – растение, което расте през пролетта и се смята за един от най-здравословните зеленчуци. Характеризира се с кисел вкус и може да се комбинира в солени и сладки ястия, като супи, мармаладени сосове, а от него може да се направи дори вино.

Необходими съставки:

За тестото:

200 грама брашно
200 грама масло
2 супени лъжици захар
щипка сол
ванилинова захар
5 супени лъжици студена вода

За пълнежа:

300 грама пресни ягоди
200 грама ревен
5 супени лъжици захар
1 ванилова захар
2 супени лъжици сладко от ягоди (по избор)

Начин на приготвяне:

Замесете тестото. Смесете брашното, солта, захарта и ваниловата захар и добавете студеното масло (предварително нарязано на кубчета). Добавете вода и омесете сместа. Увийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилник за половин час.

Почистете ревена и го нарежете на парчета. Може да го сварите във вода с мед, но не е задължително.

В друга купа смесете ягодите, захарта, ревена и сладкото от ягоди.

Разточете тестото и го сложете във форма. Тестото трябва да е по-голямо от формата, тоест да надвишава краищата на формата с поне 3 сантиметра.

Разпределете ягодовата смес върху тестото, след което завийте краищата навътре. Намажете тестото с жълтък, поръсете със захар и печете половин час при температура около 180 градуса по Целзий.

френски ягодов пай

Добър апетит и не забравяйте да споделите рецептата с приятелите си!

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар