Home » България » Идва ли маймунската шарка – новото зло
Идва ли маймунската шарка – новото зло

Идва ли маймунската шарка – новото зло

Маймунската шарка е вирусно зоонозно заболяване, т. е. заболяване, което се предава от животни на хора. Среща се предимно в Централна и Западна Африка, каза за БТА проф. д-р Радостина Александрова.

Тя обясни, че вирусът на маймунската шарка е открит през 1959 г. при огнище на подобно на шарка заболяване сред маймуни, отглеждани в изследователски институт в Копенхаген, Дания. Тази история дава наименованието му, но вирусът засяга и други животни, основно гризачи.

Първият случай при човек е описан на 1 септември 1970 г. в Конго. Първото огнище на маймунска шарка извън Африка е регистрирано през 2003 г. в САЩ. Засегнати са 47 души от шест щата. Това, което обединява всички тези хора, е, че са се разболели след контакт с домашни прерийни кучета, които са били заразени, след като са били настанени в близост до внесени от Гана дребни екзотични бозайници. Най-голямото документирано огнище на маймунска шарка е в Нигерия – от 2017 до 2018 г., то обхваща 122 случая, включително седем смъртни.

България не е изолирана част от света и вирусът може да достигне и до нас, коментира проф. Александрова.

Тя отбеляза, че в момента маймунската шарка е сред най-горещите теми в света на биомедицината. Причина за това са докладваните случаи в Западна Европа и Северна Америка. Броят им е малък, но се увеличава всеки ден.

Между 6 и 18 май 2022 г. в Обединеното кралство са потвърдени общо 9 случая (част от засегнатите се определят като мъже, които правят секс с мъже), 2 дена по-късно техният брой вече е 20. Междувременно дойдоха съобщения от Испания (към 20 май 2022 г. случаите са 30, повечето свързани с огнище в сауна), Португалия, Белгия, Франция, Германия, Швеция, САЩ, Австралия, добави вирусологът.

Различното сега е, че за пръв път сме свидетели на вериги на предаване на инфекцията в Европа, които нямат връзка със Западна и Централна Африка, това са и първите докладвани случаи сред мъже, които правят секс с мъже.

Инкубационният период на маймунската шарка е от 5 до 21 дни (най-често от 6 до 13 дни). Симптомите са повишена температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и изтощение, обясни проф. Александрова. Обикновено се появява обрив, който започва от лицето, но след това може да се разпространи в други области (дланите на ръцете и стъпалата, устната лигавица, конюнктивите, роговицата, гениталиите).

Като цяло случаите на маймунска шарка са леки и хората сe възстановяват в рамките на 2 до 4 седмици. Предаването на инфекцията от животно на човек или от човек на човек става през наранена кожа, дихателните пътища или лигавиците.

Случва се, когато човек влезе в близък контакт с вируса, отделян от животно или човек (дихателни капчици, телесни течности, кожни лезии), или материали, заразени с вируса (замърсени постелки, облекло, спално бельо).

Доказано е, че ваксинацията срещу едра шарка е около 85 процента ефективна за предотвратяване на маймунска шарка, каза вирусологът.

Разработена е по-нова ваксина срещу едра шарка, която през 2019 г. беше разрешена и за приложение срещу маймунска шарка. Разполагаме и с антивирусно средство, създадено за лечение на едра шарка, което е лицензирано от ЕМА през 2022 г. и срещу маймунска шарка, съобщи проф. Александрова.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар