Home » Здраве » Билкарят на Бай Тошо: Пийте шипково вино за кръвно бетон и имунитет!
Билкарят на Бай Тошо: Пийте шипково вино за кръвно бетон и имунитет!

Билкарят на Бай Тошо: Пийте шипково вино за кръвно бетон и имунитет!

Билкарят Борис Николов от Петрич остава в историята като единственият, чиято помощ лично търсел първият в държавата Тодор Живков. Лечителят давал лично на комунистическия вожд рецептите си за крепко здраве, над които работел усърдно в продължение на дълги години.

Един от най-ценните му илачи, изпитан и от самия Бай Тошо, е този за шипково вино. Шипката често е подценявана като растение, но всъщност ползите ѝ са безкрайни. В нашата страна са известни 31 нейни разновидности. От векове познаваме нейните лечебни и хранителни свойства. В древността са лекували скорбут, болести на стомаха, бъбреците и очите.

Вярвало се е, че помага при ухапване от бясно куче. Старите българи са използвали шипката като универсално лекарство. В употреба влизали и плодовете, и тръните, и дървесината. С пепелта от клонките приготвяли мехлеми срещу псориазис. С трънче лекували брадавици и след манипулацията го връщали обратно на храста.

Суеверните българи от стари времена рязали пръчка с височината на болния и болестта се е прехвърляла в нея. Вярвало се е, че за да се излекувате от ечемик на окото, е достатъчно само да поседите под шипков храст.

В наши дни официалната медицина установява, че мощното въздействие на този плод се дължи на високото съдържание на витамини, особено витамин С, въглехидрати, органични киселини и минерални соли. Препоръчва се при възпаления на бъбреците, безсъние, хепатит и други чернодробни заболявания, диария, кървене на венците.

Помага при диабет и сърдечносъдови страдания. Всяка година народният лечител Борис Николов приготвял така нареченото шипково вино – по половин кило плодчета и захар, поставени в 4 литра вода и оставени да ферментират 2 седмици.

Пиенето на шипково вино съвпада с периода на гриповете през зимата.

С негова помощ ние ще можем да вдигнем нашия имунитет, да получим достатъчно количество витамин С и много антиоксиданти. Ще можем много по-лесно да се преборим с вирусните инфекции. Също така тази напитка ще укрепи сърцето и може да понижи високото кръвното налягане. Изчиства шлаките от кръвоносните съдове и по този начин ни предпазва от сърдечносъдовите заболявания.

Лечителят Борис Николов умира на 23.07.2009 г. Роден е на 06.08.1922 г. в град Петрич.

Като 16-17-годишен юноша боледува тежко от хемороиди и след това от остра дизентерия, вследствие на което отслабва бързо (за 15 дни) с 14 килограма и получава възпаление на всички стави на долните крайници. Поради лошото си здравословно състояние е принуден да прекъсне образованието си за една година.

От народната лечителка баба Дивлевица, която също е от Македонския край, той научава редица рецепти, с които оздравява. До смъртта си билкарят приема у дома си множество пациенти. С течение на времето той е излекувал над 15 000 души от различни тежки заболявания. Изумява лекарите и със своя случай, защото на 52-годишна възраст го обявяват за пътник, а той живее активно и пълноценно до 87-годишна възраст.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар