Home » България » Шок: Водата скача драстично!
Шок: Водата скача драстично!

Шок: Водата скача драстично!

В поне 6 града след 1 август ще струва над 4 лв. за кубик  

Очаква се през лятото водата на много места в страната да поскъпне. С отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата поне в 6 града у нас водата ще прехвърли 4 лева за кубик. Това показват бизнес плановете на ВиК дружествата, много от които са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нови предложения за цените за следващия регулаторен период от 5 години. Тези заявления ще се гледат от комисията този месец и новите цени ще трябва да влязат в сила от 1 август.

Шестте града, в които водата ще струва над 4 лева, са Сливен, Варна, Плевен, Стара Загора, Разград и Шумен.

Твърде възможно е да са много повече, тъй като далеч не всички водни дружества са внесли окончателните си предложения. Миналата година те изготвиха 5-годишни бизнес планове и ги внесоха за одобрение в КЕВР, но това стана, преди токът за небитовите потребители да скочи рязко.

Най-висока засега се очертава цената на водата в Шумен – местното ВиК предлага от сегашните 3,43 лв. с ДДС за кубически метър цена за доставяне, отвеждане и канализационни услуги тя да стане 4,61 лв. Посочили са, че социалната поносимост на цената на водата в областта за 2022 г. е 5,08 лв. Задължително изискване на закона е цената на питейната вода, умножена по минимално потребление от кубик и половина на човек на месец, да не надвишава определен процент от средния за областта доход и този праг, наречен социална поносимост, не може да се надвишава.

Според местните жители това е възмутително и нагло, при положение че точно в Шумен от години непрекъснато спира водата, и то най-вече в летните жеги.

В Габрово този праг е най-висок поне сред градовете, чиито предложения са налични към този момент – 6,43 лв. Само че местното ВиК предлага цена на водата далеч под този праг – от сегашните 2,62 да стане 3,40 лв. за кубик.

Предложенията са 5-годишни, като в следващите години се предвиждат още по-високи цени, тъй като са сметнати амортизационни разходи и разходите по обновяването на мрежите, тъй като на повечето места в момента се изпълняват проекти по Оперативна програма „Околна среда“.

Големият скок на цената обаче е сега и той се дължи най-вече на поскъпналия ток.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар