Home » Здраве » Скритата причина за косопада: Когато си набавите този минерал, косата ви ще порасне отново
Скритата причина за косопада: Когато си набавите този минерал косата ви ще порасне отново

Скритата причина за косопада: Когато си набавите този минерал, косата ви ще порасне отново

Въпреки че може да звучи нелогично и несвързано, много хора са загубили косата си по тази причина.

Чувствате ли се подути след хранене, а косата ви също е започнала да пада? Сигурно се чудите какво общо имат тези две различни състояния, но медицината се интересува точно от тези два симптома, които се срещат заедно при все по-голям брой хора.

Въпреки че някога това е било така само при мъжете, днес и двата пола са изправени пред хроничен косопад . Все повече жени имат оредяваща коса , така че с течение на времето това явление е все по-забележимо.

хроничен косопад

Повечето от тях са се опитали да решат проблема с дерматолог, който след прегледа ще им каже, че всичко е наред с тях. Така е, но само от гледна точка на дерматологията. Всички лабораторни резултати са перфектни, но косата продължава да пада със същата интензивност.

Д-р Лорън Девил от клиника в Аризона се е справила с този проблем и се опитва да предложи решение за него.

„Пациентите, които идват при мен, ми казват, че някога са имали гъста и буйна коса по цялата глава, а днес тя е едва наполовината или на една четвърт от някогашната.

Други казват, че роднините им вкъщи се оплакват от купчини косми, останали по мебелите, в банята или на масата, докато се хранят“, казва д-р Девил и въз основа на това, което всички тези хора имат общо помежду си, освен падането на косата, установила, че всички имат и проблеми с храносмилателния тракт.

„Те обикновено казват, че са подути, след като ядат храни с висок гликемичен индекс, като хляб, зърнени храни или сладкиши. Много от тях ми казват, че подуването всъщност не изчезва, а се чувстват постоянно подути.

Някои усещат сърбеж в ушите и често изпитват объркване и неспособност да се концентрират. Понякога имат запек, понякога диария и дори понякога тези две състояния се сменят последователно“, твърди лекарят, като уточнява, че въпреки че тези симптоми на пръв поглед не са свързани, те често са сигнал за едно и също състояние.

състояние коса

Ето как докторът обяснява връзката между косопада и храносмилателните проблеми:

„Феритинът е форма на желязо, която се съхранява предимно в черния дроб, но също и в космените фоликули. Когато тялото е изправено пред липса на желязо, от който минерал се нуждае за важни жизнени процеси, като например създаването на червени кръвни клетки, то ще си го „вземе“ от „по-малко важни места“, като косата, за да задоволи своите потребности.

Дефицитът на желязо се появява често при хронична инфекция, тъй като бактериите, гъбичките и вирусите използват желязо в жизнения си цикъл.

коса и желязо

Когато има инфекция в тялото, то реагира чрез освобождаване на хормон, наречен хепцидин, който блокира усвояването на желязото в червата. Това е адаптивен механизъм при остра, краткотрайна инфекция.

Въпреки това, ако има дълготрайна инфекция, като свръхрастеж на чревни бактерии или гъбички, тялото не само ще изчерпи всички запаси от желязо, но и ще абсорбира по-малко от този минерал поради освободения хепцидин. С течение на времето това води до ниски нива на феритин.

И така, според експертното мнение на д-р Девил, ако загубата на коса е следствие от нисък феритин, нивата му обикновено трябва да са над 50 μg/L, за  да се предотврати загубата на коса, и повече от 70 μg/L, за да започне регенерацията на косата.

Въпреки това, тъй като ниският феритин се причинява от чревни проблеми, състоянието трябва първо да се лекува, за да може косата да спре да пада и да расте отново и отново.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар