Home » България » Синоптиците от Meteo Balkans дадоха подробна прогноза за май – ето кога и колко ще вали:
Синоптиците от Meteo Balkans дадоха подробна прогноза за май - ето кога и колко ще вали:

Синоптиците от Meteo Balkans дадоха подробна прогноза за май – ето кога и колко ще вали:

Ако трябва да опишем времето през месец май с една дума, тя ще е „шарено“. Много от нас се вълнуват от прогнозата заради предстоящите почивни дни – именно през май те са най-много, а с тях и възможностите за кратка ваканция сред природата.

Ето какво да очакваме от времето според синоптиците от Meteo Balkans:

Днес ще преобладава разкъсана облачност, а в следобедните часове на отделни места, предимно в планинските райони и Североизточна България, ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от североизток и с него ще продължи да нахлува по-студен въздух.

Максимални температури ще са между до 17-19°С. Най-високи ще са стойностите в Горнотракийската низина и Дунавската равнина и Сандански – между 20-22°С.

Времето в планините няма да е подходящо за туризъм и зимни спортове. През деня ще е облачно, а в следобедните часове в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен североизточен, по билата – западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра – около 4°.

Денят по Черноморието ще започне със значителна облачност. След обяд тя ще се разкъса и ще намалява до слънчево време. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха – 16°-18°. Температурата на морската вода ще е 13°-15°С.

Прогноза за ФПЧ – Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – През нощта срещу петък от запад облачността постепенно ще се разкъса и в отделни райони ще се установи ясно време. Температурите в столицата ще се понижават. Очакваните минимални стойности ще са между 6°-7°С, а максималните – до 17°С. През деня времето ще е с разкъсана облачност, а в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна, но валежи са малко вероятни.

Времето в Балканите – След преминаването на студения фронт, температурите на полуострова ще се понижат. На много места ще е със значителна облачност и ще превали слаб дъжд. По-значителна валежи ще има след обяд в Рило-Родопска област и в Северна Гърция.

Май е месецът, в който дневните температури често минават 20-градусовата температурна бариера.

Според климатичната справка средните максимални градуси са между 20 и 25°С, а средните минимални – между 8 и 13°С. Нормалните валежни количества в низините са от 50 до 90 литра на кв. м, в Предбалкана и по планините – от 100 до 150 литра. Към края на месеца често се наблюдава и засушаване и по-високи дневни температури, достигащи до „тропическите” 35°С.

А ето какво ни предстои през май 2022-а според метеоролозите на Meteo Balkans:

Очакваната средна температура за месеца ще бъде около нормата, а именно в интервала 18-21 градуса, в планините – между 12 и 14 градуса в по-ниските части и между 4 и 7 градуса над 2000 метра.

Най-ниските температури в страната ще бъдат между 8 и 13 градуса.

Във валежно отношение над Западна България и планинските райони се очакват количества, близки до климатичната норма от 50-120л /кв.м. Доста по-малка е вероятността за валежи е в Източна България, като времето ще е по-често слънчево и сухо и валежите там ще бъдат под климатичните норми – до 40 л/кв.м.

Очаква се да бъде по-хладно през първите дни на първото десетдневие, особено в котловините и по високите полета на Западна България. Повишение на температурите ще има през последните дни на първото десетдневие – дневните стойности тогава ще достигнат 25- 30 градуса.

Времето през първото десетдневие на май

През първото десетдневие се очаква температурите да се понижат, а облачността ще бъде по-често разкъсана. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Времето в Източна България ще е с разкъсана обичливост и почти без валежи. Температурите в страната ще са между 17-22°С.

Около 3 и 5 май градусите ще се повишат и ще имаме повече слънчеви часове.

Времето за Гергьовден ще е слънчево и горещо до обяд, но следобед с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи. Висока е вероятността и от едра градушка. Дневните температури ще са между 25-31°С, а над Източна България малко по-ниски – до 23-25°С.

Към края на първото десетдневие температурите ще се повишават, но атмосферата ще е нестабилна. На много повече места в следобедите часове ще паднат значителни по количества валежи. Според двата глобални модела – GFS и ECMWF, Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане, позиционирано над Западните Балкани.

Времето през второто десетдневие на май

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните. Дните ще започват с предимно слънчево време, а в следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. По-малка е вероятността от валежи в Източна България.

Дневните температури ще са между 22-25°С, а над Източна България малко по-високи – до 23-27°С.

Към края на второ десетдневие температурите ще се повишават, но отново атмосферата ще е нестабилна. Времето до обяд ще е слънчево и топло, но в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност. Както винаги по това време вероятността за силни гръмотевични бури се увеличава. Дневните температури ще се повишават и на много места те ще са над 30°С.

Времето през третото десетдневие на май

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно, но ще се задържи топло за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават. Очакваме и период на засушаване, като на по-малко места ще се наблюдават валежи.

Дневните стойности ще са между 27-35 °С. Нека да не забравяме, че май се характеризира с променливо време и чести валежи и гръмотевични бури.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар