Приготвянето на хляб е едно от най-старите занимания, свързани с прехраната на човечеството.
Първите сведения за правенето на насъщния датират от късната неолитна епоха, а най-вероятно първите хлебни изделия изобщо са представлявали изпечена зърнена каша, получена от вода и едросмляно или начукано зърно. Дори и днес хлябът е любимо изделие, а много малко са българските семейства, в които той не присъства на трапезата. Та кой би отказал ароматен и пресен хляб, току що изваден от фурната, независимо дали е приготвен в домашни условия или закупен в пекарната?
Но има случаи, в които нещата така се развиват, че вкъщи се застоява цял хляб. Така се е получило – очаквали сте повече гости, не сте го прибрали във фризера (този трик вече е добре известен) и оставате с един самун, който е малко престоял. Ще ви дадем една великолепна идея какво да направите точно с такъв стар хляб.
Вземете един голям нож и нарежете хляба на дълги диагонали, така че да се получат ромбове, както е показано на главната снимка
Пригответе си масло (хубаво е да го извадите от хладилника, за да се реже по-лесно), чесън, връзка зелен лук, шарена сола. Нарежете маслото на кубчета, настигнете скилидките чесън (количеството зависи само от вас), нарежете на дребно зеления лук. След това смесете всички продукти и ги напъхайте в прорезите на хляба. Поръсете накрая с шарената сол. Внимание – това е базова рецепта. Можете напълно да разчитате на въображението си и да сложите в процепите всякакви други апетитни продукти – моцарела, кашкавал, сушени домати, маслини, бекон… Списъкът е безкраен.
Накрая увийте самуна в алуминиево фолио, както е показано на вътрешната снимката и го пъхнете в загрятата на 200 градуса фурна. Десет минути би трябвало да са абсолютно достатъчни, но вие наблюдавайте какво се случва с хляба и го печете до готовност. Ако искате по-хрупкава коричка – оставете го за по-дълго време! Добър апетит!