Актуални новини
Home » Свят » САЩ и България: Готови сме да накараме Русия да плати за действията си
САЩ и България: Готови сме да накараме Русия да плати за действията си

САЩ и България: Готови сме да накараме Русия да плати за действията си

Премиерът Кирил Петков обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен сътрудничеството между двете страни и енергийната сигурност на България. „Беше удоволствие да разговарям със секретар Блинкен.

Обсъдихме енергийното сътрудничество и диверсификацията на енергийните източници и пътища. България и САЩ са стратегически съюзници и енергийното сътрудничество ще спомогне за повишаването на енергийната сигурност и диверсификацията в региона“, написа Петков в Туитър след разговора.

Преди това президентският съветник по национална сигурност Джейк Съливан и българският премиер Кирил Петков потвърдиха готовността си „да продължат да подкрепят народа и правителството на Украйна и да накарат Русия да плати за своите действия“. Това става ясно от изявление на Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета по национална сигурност към Белия дом, след срещата между Съливан и Петков и цитирано от американското посолство у нас.

„Съливан подчерта солидарността на САЩ с България предвид поредния опит на Русия да използва енергията като оръжие и обсъди с министър-председателя текущите усилия за укрепване на европейската устойчивост чрез по-нататъшно диверсифициране на енергийните доставки за Европа“, се казва още изявлението. Съветникът е изразил подкрепа за акцента, който българското правителство поставя върху върховенството на закона и реформите за борба с корупцията. Двамата са обсъдили и важността да бъдат насърчавани стабилността и просперитета на Западните Балкани

Премиерът Кирил Петков се е срещнал във Вашингтон и с помощник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд. Според правителствената пресслужба е получена силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията по време на срещите на Кирил Петков в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Българският премиер е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа, твърдят още от МС.

Акцент в първите разговори на премиера са били също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация. Премиерът изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков акцентирал и върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.

От американска страна е приветствана също подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков потвърдил категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят отбелязал още хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна.

В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал и с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян, обяснява още пресслужбата.

Във Вашингтон е била договорена и среща на Световната банка (СБ) с правителството в София. Това е станало при разговорите на министър-председателя Кирил Петков и президента на международната финансова институция Дейвид Малпас. Детайлите по организацията на срещата предстои да бъдат уточнени, като целта е задълбочаване на сътрудничеството с още по-голяма добавена стойност за България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Кирил Петков посети централата на Световната банка във Вашингтон, където разговаря с Малпас и с изпълнителния директор на Нидерландската група в СБ Кун Давидзе. В рамките на разговорите бяха обсъдени възможностите за предоставяне на техническа помощ от Световната банка за България в подкрепа на реформите у нас, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Войната в Украйна и теми от енергийната сфера също бяха във фокуса на срещата на Петков с Малпас и Давидзе.

Във Вашингтон българският министър-председател се срещна също с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг.

В столицата на САЩ премиерът Петков е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Твоят коментар
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар