Home » България » Ето с колко РЕАЛНО са поскъпнали горивата у нас за 1 седмица и колко още ще поскъпват:
Ето с колко РЕАЛНО са поскъпнали горивата у нас за 1 седмица и колко още ще поскъпват:

Ето с колко РЕАЛНО са поскъпнали горивата у нас за 1 седмица и колко още ще поскъпват:

Проверка на цените на горивата по бензиностанциите у нас установи, че за една седмица те са поскъпнали средно с около 15 стотинки. Това проучване е средностатистическо за страната, естествено – има и изключения.

Така например на някои бензиностанции по-високият клас дизел достигна до 3,59 лева, масовият вече е 3,30 лева за литър, а бензинът – 3,08 лева, съобщава Флагман.бг след проверка.

Ако се наложи ембарго на руския петрол, цената ще се изстреля в космоса.

Флагман.бг вече писа, че ни очаква двойно поскъпване, а дори и при най-оптимистичния вариант бензинът и дизелът трудно ще се намерят на цени под 4 лева.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ на теория може да работи и с друг нефт, но ефективността ще падне. След модернизацията преди няколко години заводът преработва 92-93 % от суровината, което е изключително висок показател за Европа и помага за по-ниската цена на продукцията.

Ако обаче се смени видът на преработвания нефт има сериозна опасност количеството на произведените горива да намалее значително, да не може да задоволи нуждите на пазара или цената му да не е конкурентна.

За да няма дефицит на пазара се обсъжда внос на нефт от Турция. 1 литър обаче щял да дойде до българските пристанища на цени от 3 лева. Към тях трябва да прибавим биодобавката, която го оскъпява с 20 стотинки, транспорта, разходите на търговците на бензиностанции и дистрибуторите по мрежата, с което цената за крайни потребител със сигурност ще надмине 4 лева за литър.

Ако обаче цената на петрола поскъпне повече от 113 долара на барел, колкото е в момента, ще се наложи нова актуализация със съответните проценти.

 
Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар