Home » Свят » САЩ: Всеки ден работим с Кирил Петков за газа
САЩ: Всеки ден работим с Кирил Петков за газа

САЩ: Всеки ден работим с Кирил Петков за газа

Карън Донфрид докладва в Комисията по външните въпроси към Сената как САЩ помагат на България.

САЩ са напълно ангажирани да помогнат на България за осигуряването на газ, а нейни представители работят за това буквално „всеки ден“ с премиера Кирил Петков. Това се разбра от изказване на помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид по време на изслушване в Комисията по външните отношения на Сената на САЩ.

В комисията, която бе предавана на живо от сайта на Конгреса, бе подчертано, че трябва бързо да бъде намерено решение за ситуацията в България, за да могат САЩ да покажат подкрепата за партньорите си в такива екстрени ситуации.

„Американските власти разработват мерки за подкрепа на България в светлината на прекратяването на доставките на руски газ за нея. Администрацията е напълно ангажирана с подкрепата за България“, съобщи Донфрид. По думите й Полша, на която Русия също спря доставките на газ, вече се е придвижила в посока на прекъсване на зависимостта от руските енергийни ресурси и може да се справи сравнително добре, докато България е „много по-уязвима“.

„Имам колеги, които буквално работят с премиера Петков всеки ден да помогнат на България как да се справи с това, как да им помогнем да осигурят доставките“, добави Донфрид. Според нея САЩ се стремят да съдействат на европейските държави в намирането на алтернативни доставчици на енергия.

„Мисля, че нашата роля тук е да помогнем на европейците да намерят алтернативни доставчици. И американският втечнен природен газ играе ключова роля тук.

Виждаме Германия планира да построи два терминала за втечнен природен газ. Ще отнеме известно време, но те се стремят в тази посока. Мисля, че ясно разбираме какъв е планът за действие – той е да подкрепим нашите европейски съюзници и партньори, за да могат да изпълнят (планираното) възможно най-скоро“, каза Донфрид.

Преди ден българският премиер пътува до САЩ, където се срещна с вицепрезидента Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкен и др. В сряда той обяви, че първите два танкера с втечнен газ от САЩ за България ще пристигнат през юни, а цената на газа ще бъде по-ниска от цената на „Газпром“.

От изявлението на премиера стана ясно, че количествата са договорени специфично за България, а не са част от обща договорка на ЕК със САЩ.

Източник: „Сега“

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар