Home » Скандално » Кирил Петков пусна разкостване на газопровода на Бойко Борисов
Кирил Петков пусна разкостване на газопровода на Бойко Борисов

Кирил Петков пусна разкостване на газопровода на Бойко Борисов

Пълна ревизия на газопровода на Бойко Борисов се очаква да разпореди в най-скоро време премиерът Кирил Петков. Ще се търсят корупционни практики при изграждането му.

За тръбата бяха похарчени 3 млрд. лв. бюджетни средства. Това се разбра от думите на премиера в началото на днешното правителствено заседание. Съоръжението доставя руски газ на Сърбия през територията на България и беше построено само за година.

Петков каза, че по време на работното му посещение в САЩ, което завърши вчера, американските партньори са посочили корупцията като основен инструмент за влияние на Русия и президента Владимир Путин в нашия регион и Европа като цяло. Газопроводът, който Петков нарече „Южен поток“, а Борисов наричаше „Балкански поток“, е един от примерите, по думите на министър-председателя.

Днес правителството ще разгледа искането до Европейската комисия за дерогация (изключение) за акциза на електроенергията и природния газ, в резултат на което да се намалят цените им, пише Дневник.

Петков повтори заявеното вчера, че в САЩ е договорил доставката през юни на два кораба с втечнен газ на цени, по ниски от тези на „Газпром“ и на европейските, а Министерството на енергетиката ще продължи преговорите за дългосрочен договор.

„Това за пръв път дава възможност България да има истинска диврсификация. За нас е важно българите да имат най-добрите цени и най-сигурните доставки и да не разчитаме на доставчик, който едностранно да премахва условия“, каза Петков.

По думите му в хода на визитата е постигнат и голям напредък за намиране на самолети, заместващи поръчаните от България изтребители Ф16. „Ще имаме подкрепа и за това българското небе да остане защитено“, увери той.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар