Home » Скандално » Радев: Избиваха десетки хиляди, защото се наричаха Българи – Това е истински фашизъм
Радев: Избиваха десетки хиляди защото се наричаха Българи - Това е истински фашизъм

Радев: Избиваха десетки хиляди, защото се наричаха Българи – Това е истински фашизъм

Румен Радев отвърна остро на критиките от Скопие след откриването на културен институт в Битоля на името на Иван Михайлов, известен още като Ванче.

Докато за нас той е революционер и деец на националноосвободителното ни движение в Македония, за историците в югозападната ни съседка той е повече от спорна личност.

„Опитите на политиците в Република Северна Македония да градят идентичност на базата на фалшификацията на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу гражданите на Република Северна Македония, които наистина желаят членство в Европейския съюз“, заяви пред журналисти днес Румен Радев по повод опитите от македонска страна да придаде фашистки статут на България в годините около Втората световна война.

Той направи и директна историческа препратка:

„Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм.“

Според държавния глава в РСМ „се вихри антибългарска идеология, която съзнателно трови нашите отношения и пътя на страната към ЕС“.

„За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, която е в зоната на военни операции. Това изисква внимателно и отговорно отношение. България трябва да предостави средства за индивидуална защита – бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити“.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти преди да се включи в честването на празника на столичния район“ Оборище „.

По думите му България трябва да продължи да помага на Украйна, но според възможностите си. Според Радев външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е изразил удовлетвореност и дълбока признателност от помощта и ролята на страната ни в конфликта.

Президентът Радев направи изявлението си пред да се включи в тържественото отбелязване на празника на столичния район „Оборище“. Очаква се той да отправи приветствие към гражданите и гостите на събитието. Заедно с него гост на събитието е и съпругата му Десислава Радева.

Източник: “ГЛАСОВЕ”

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар