Home » България » Проф. Витанов: Месецът на Омикрон ще е февруари с поне по 10 000 заразени на ден
Проф. Витанов: Месецът на Омикрон ще е февруари с поне по 10 000 заразени на ден

Проф. Витанов: Месецът на Омикрон ще е февруари с поне по 10 000 заразени на ден

Февруари ще стане месецът на Омикрон. Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов пред Нова тв.

Той очаква след Ивановден да започнат проблемите. Ще има натиск върху личните лекари.

Според него 10 000 заразени с коронавирус на ден е оптимистичен вариант. Като контролен пример проф. Витанов даде един милион заразени в края на вълната – март месец, и 33 500 смъртни случая. За него ще е оптимистично да сме под тези две числа, а другите варианти са да сме и над двете числа или да сме над едното и под другото.

„Омикрон от 15-20 януари ще стане доминантен. Броят на случаите ще започне да расте, но вълната на Омикрон ще приключи в края на март“, категоричен е той.

За него управляващите е нужно да гледат какво се случва с хората на първа линия, да правят изводи и да предприемат мерки.

Проф. Витанов вярва, че смъртността в България постепенно ще пада. Той обеща да даде точни изчисления относно COVID и развитието на пандемията след 15 януари.

„Задължителна трябва да бъде ваксинацията срещу COVID-19 за някои сектори – здравеопазване, администрация, държавни учреждения – те трябва да дават пример“, смята проф. Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Според него новата власт трябва да приложи мерки, които българите да са готови да спазват, защото те спасяват човешки живот.

„Омикрон се разпространява много бързо. Противодействието е ясно – ваксинация, мерки, дистанция. Маската не дава много големи предимства, но в малки пространства е задължителна, важно е разстоянието между хората“, добави той.

Проф. Момеков е против икономически стимули за имунизация, тъй като хората сами трябва да стигнат до разбирането за предпазване на себе си и околните. Главното за него е по-рядко да се стига до хоспитализация, за да не се натоварва болничната система.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар