Home » България » Проф. Аргирова посочи кога ще е пикът на четвъртата ковид вълна
Проф. Аргирова посочи кога ще е пикът на четвъртата ковид вълна

Проф. Аргирова посочи кога ще е пикът на четвъртата ковид вълна

„Разглеждайки симптомите, причинени от индийския вариант на коронавируса – т.нар. Делта вариант, се наблюдава сериозна липса на симптомите от предишния като загуба на обоняние и вкус, острото протичане, при този вариант сега хората се заразяват по-бързо, а заболяването започва по-често като грипоподобно – малко главоболие, малко кашлица, лека температура, дори кашлицата не винаги я има“

Това каза пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Заради това хората не се изследват и не отиват на лекар, а това води до още по-голямо разпространение. Сега как ще се справим с четвъртата вълна – доц. Ангел Кунчев го каза много ясно и точно – това е набелязано в Националната програма, проблемът е в контрола по изпълнението на мерките. На контрола трябва да се наблегне – няма какво да се пишат нови мерки – те не се изпълняват изобщо у нас.

Според мен с децата трябва да се работи колкото се може повече на живо, а не онлайн. Децата страдат от тази изолация. Но разбира се, както е разписано в плана на МОН, съвместно с МЗ, ако броят нарасне на заразените деца, ще се мине изцяло онлайн. Но и тук е ролята на учители и родители, как ще се спазват мерките“, заяви проф. Аргирова.

По думите ѝ много е ниско ваксинационното покритие, това се дължи на разнопосочното говорене:

„А другото е, че има заразени и ваксинирани хора – тук искам да подчертая за кой ли път – ваксината не предпазва от заразяване, но пази от тежко протичане болестта, от постъпване в болница и летален изход, тя пази от тежките форми на болестта. Така е и при грипа. При преболедувалите – те също трябва да се ваксинират, защото ваксината е един втори бустер след заболяването и това укрепва още имунната система.

Според мен пикът на тази вълна ще достигне около 10 октомври – с голям брой заразени, след това ще има известен спад. Как обаче ще справим с неваксинираните възрастни хора, това ще е много голям проблем“, категорична е проф. Аргирова.

Проф. Радка Аргирова е председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар