Home » България » Професор обяви кога нахлува петата COVID вълна у нас
Професор обяви кога нахлува петата COVID вълна у нас

Професор обяви кога нахлува петата COVID вълна у нас

„Вярата във всяко едно отношение е много важна. Коледният дух е носител на надежда за нещо по-добро, за нещо по-светло.

Не може един лекар да не вярва, че понякога има и нещо друго, което му помага, извън него. Твърде самонадеяно е да мислим, че всичко решаваме ние“. Това заяви началникът на Клиника по неврохирургия проф. Николай Габровски в в предаването „Опорни хора“ по Bg On Air.

Професор обяви кога нахлува петата COVID вълна у насНовиниИнформация

Той е категоричен, че обществото е изключително разделено в момента.

„Свързвам го с политическата ситуация в страната. Тази година няколко пъти имахме избори, което ни дойде доста в повече. Подобно напрежение не си спомням от 90-те години, когато беше промяната на системата. Вероятно ще има хора, които ще имат интерес обществото ни да бъде разделено по този начин“, коментира професорът.

По думите му има известно разделение и между лекарите.

„Ние сме част от обществото, а когато обществото е разделено и има напрегната политическа ситуация – и при лекарите това да се отрази. Но това не въздейства върху професионалните ни задължения. За съжаление, и тази година лекарите са героите на деня. Проточи се тази криза, много усилия положиха всички специалисти. Появяват се нови варианти, по света все още на места има локдаун, нови мерки“, подчерта проф. Николай Габровски.

Специалистът смята, че ситуацията в момента е по-спокойно, отколкото беше преди месец и половина.

„Убеден съм, че с по-висока ваксинация тази вълна можеше да бъде по-ниска и с доста по-малко жертви. Оптимист съм, вече знаем достатъчно за тази болест. Обидно ниско е нивото на имунизация в България. Във ваксинационния процес се създаде недоверие. Гласът на хората с антиваксърска настройка се чу много по-силно и много по-плътен“, сподели специалистът.

И добави, че пета вълна през януари не е изключена.

„Ваксинирането, което е срещу е К-19, ще има динамика, защото се появяват нови варианти. Има нови ваксини, които излизат на пазара. Очаквам, че в следващите години ще имаме изцяло нови класове медикаменти, които ще ни лекуват по друг начин.

И няма как здравето да не е политика. То е едно от най-важните функции на държавата/ Ние като лекари може да се учим да бъдем по-добри – да въвеждаме нови технологии, нови методи“, поясни проф. Габровски. И си пожела предизвикателства, които са преодолими.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар