Home » Здраве » По дланта на ръката ще разберете 9 проблема със здравето ви
По дланта на ръката ще разберете 9 проблема със здравето ви

По дланта на ръката ще разберете 9 проблема със здравето ви

Може да е изненада, но ръцете подсказват много за вашето здраве и благосъстояние. Те алармират, когато нещо в тялото ви не работи правилно. Тяхната форма, функция и външен вид могат да осигурят на лекарите важни диагностични насоки.

1. Слаб захват на ръката

В бизнеса ръкостискането говори нещо за вашата личност. В медицината обаче това може да е знак за влошено здраве. Намалената сила на захващане, съчетана с бавно ходене, може да предвещава риска от смърт от сърдечни заболявания при възрастните хора, според проучване, публикувано от International Journal of Cardiology. Лекарите прогнозират, че в бъдеще ще бъде възможно напълно да се идентифицират хората, изложени на риск от развитие на сърдечни заболявания, въз основа на ръкостискане.

2. Малки червени бучки или мехури

Червен обрив по ръката или китката, понякога преминаващ в изтичащи мехури, може да е признак на алергия към никел. Чувствителността към никел е една от най-честите причини за алергичен контактен дерматит. Много предмети, които докосват кожата ви, съдържат никел: гривни, часовници, пръстени и дори мобилни телефони. Но знаете ли, че обривът може да се развие и след консумация на храни, съдържащи никел? Бобът, шоколадът, фъстъците, соята и овесените ядки са особено богати на този елемент.

3. Изтръпване на ръцете

Усещане за парене в ръцете? Ако сте млад, здрав човек, вероятно е синдром на карпалния тунел. Много хора изпитват изтръпване през нощта, защото спят със свити китки. Това е и болест на хората, работещи с компютри. Изтръпване се появява и при стрес и тревожност. Това огъване притиска средния нерв от китката до ръката, обяснява Американската академия по ортопедични хирурзи. Вашият лекар може да назначи ЕМГ (електромиограма), за да търси увреждане на нервите или мускулите. Лечението на карпалния тунел варира от шини до операция. Внимание, всеки симптом на изтръпване или слабост в ръцете или ръцете трябва да ни тревожи. Струва си да се консултирате с лекар.

4. Пръст на спусъка

Пръстът на спусъка (наричан още възпаление на тапиновата обвивка) означава, че имате пръст, който изскача, когато се опитате да го огънете и изправите. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете и най-често засяга безименния пръст или палеца. Това е така, защото сухожилието или тунелът, през който преминава, се възпалява, което затруднява движението на сухожилието. Всеки може да изпита този проблем. Но това е по-често при хора с артрит, заболяване на щитовидната жлеза и диабет.

5. Червени люспи или бучки, пълни с гной

Псориазисът е хронично автоимунно състояние, което причинява лющене на повърхността на кожата и може да се появи по ръцете или ноктите. Други симптоми на псориазис са промени в ноктите, като вдлъбнатини, жълтеникаво оцветяване под нокътя или отделяне на нокътя от нокътното легло. Ако забележите такива промени в себе си, не забравяйте да се консултирате с лекар. Псориазисът може да бъде свързан с редица съпътстващи заболявания, включително артрит и сърдечно-съдови заболявания.

6. Бели, сини или червени пръсти

Ако пръстите ви побеляват, което означава, че губят цвят и след това стават сини, например, когато е студено или стресирано, това е предшественик, че имате болест на Рейно. Това състояние може да причини внезапна промяна в температурата или емоционалното състояние, което от своя страна води до временна загуба на притока на кръв към пръстите на ръцете и краката. Това заболяване може да направи пръстите ви изтръпнали, студени или болезнени. Когато кръвообращението се възобнови, пръстите ви могат да пулсират или изтръпват и да станат червени.

7. Тремор

Понякога треперенето на ръцете не е голяма работа, а друг път може да е признак на неврологично заболяване. Вероятно няма човек, който да не страда от това неразположение, например по време на прецизна работа или когато сме сънливи, изпили сме твърде много кафе или се отказахме от алкохола. В случая имаме работа с т. нар физиологично треперене. Има и тремор, свързан със заболяването. Например, паркинсоновият тремор обикновено засяга едната ръка или е по-изпъкнал в едната ръка, отколкото в другата. Тремор се появява, когато ръката е в покой. Какво значи, ако ръцете и краката ни често изтръпват?

8. Болка в ръцете, скованост и подуване

Когато ревматолозите видят жени, чиито ръце болят и са възпалени, те се сещат за различните възпалителни заболявания, които могат да причинят симптомите. Възможни виновници са ревматоиден артрит, псориатичен артрит, лупус, васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), склеродермия (заболяване на съединителната тъкан) и дерматомиозит (заболяване на кожата и мускулите).

9. Дълги безименни пръсти

Учените смятат, че съотношението на цифрите – дължината на втория (индекс) пръст спрямо дължината на четвъртия (безименния) пръст – е маркер за излагане на тестостерон в утробата. При жените показалецът и безименният пръст обикновено са с еднаква дължина. Мъжете са склонни да имат по-дълги безименни пръсти и по-къси индекси и/или „ниски“ цифри. Никой не е доказал причинно-следствена връзка, но британски изследователски екип установи, че хората с ALS (амиотрофична латерална склероза) имат по-ниски цифри в сравнение с контролната група.

Норвежко проучване установи, че жените с по-високи нива на пренатална експозиция на тестостерон (измерено чрез съотношение на цифрите) се справят по-добре при пространствени задачи, отколкото жените с ниски нива. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Източник: Актуално

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар