Продукти:
за 500 г. сос
месо (от риба или птиче)
яйца – 3 броя
брашно – 100 г.
масло (олио) – 100 мл.
кромид лук – 1 брой (100 г.)
морков – 1 брой
лимони – 2 броя
целина – 100 г.
дафинов лист – 2 броя
черен пипер на зърна – 10 зърна
Начин на приготвяне:
Добре измитото месо се накисва в 1,5л. вода заедно с кромид лука, моркова, целината, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. Варят се на тих огън, докато се получи ароматен бульон.
Брашното се запържва в маслото и щом стане златисто на цвят, се разрежда с бульона. Разбърква се продължително така, че сместа да стане гладка и плътна. Прибавят се един по един жълтъците от яйцата и се овкусява с лимоновия сок.
Готовият сос се сваля от огъня и се използва за заливка на вареното в бульона месо.