Home » Свят » И Ковид започна така! Маймунската шарка хвана здравните власти неподготвени, ето кои са най-застрашени
И Ковид започна така! Маймунската шарка хвана здравните власти неподготвени ето кои са най-застрашени

И Ковид започна така! Маймунската шарка хвана здравните власти неподготвени, ето кои са най-застрашени

В Европа и Северна Америка се регистрират все повече случаи на маймунска шарка. През последната седмица, Великобритания, Испания, Португалия, Италия, САЩ, Швеция и Канада съобщиха за инфекции, предимно при млади мъже, които преди това не са пътували до Африка.

Експертите подчертават, че не знаят дали болестта се разпространява чрез секс или друг близък контакт, свързан със секса.

Някои учени, които са наблюдавали множество огнища в Африка, заявиха, че са объркани от разпространението на необичайната болест на Запад, съобщи Асошиейтед прес. Случаи на това заболяване досега не са наблюдавани сред хора, които нямат връзки с Централна и Западна Африка.

Франция, Германия, Белгия и Австралия потвърдиха първите си случаи на заразата.

Изображение с електронен микроскоп от 2003 г., предоставено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, показва зрели вириони на маймунска шарка с овална форма, леви и сферични незрели вириони, вдясно, получени от проба от човешка кожа

Снимка: AP/БТА

Учените са разтревожени, че макар да е възможно първият пациент да е заразен, докато е бил в Африка, това, което се случва сега, е изключително.

Една от теориите, които британските здравни експерти изследват, е дали болестта се предава по полов път. Властите апелират лекарите и медицинските сестри да бъдат внимателни за потенциални случаи, но уточняват, че рискът за населението е нисък.

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид потвърди, че в страната има 20 случая на маймунска шарка, и изрази опасенията си, че има още много неоткрити. Той поясни, че повечето случаи са леки, и каза, че правителството е закупило допълнителни дози ваксини, които са ефективни срещу маймунска шарка.

Типичен обрив по ръцете на пациент с маймунска шарка по време на възстановителния му стадий – случай от Заир през 1997 г.

Снимка: AP/БТА

Вирусната инфекция е подобна на човешката едра шарка и обикновено причинява леко заболяване, като повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици. Приликите означават, че ваксина срещу едра шарка може да се прилага, а предишни данни показват, че тя е около 85% ефективна за предпазване от вируса.

„Смаян съм от това. Всеки ден се събуждам и научавам за все повече заразени, във все повече страни“, каза Ойуеле Томори, вирусолог, бивш директор на Нигерийската академия на науките, и експерт в няколко консултативни съвета на Световната здравна организация.

„Това не е видът на разпространение, който сме наблюдавали в Западна Африка, така че може да се очаква нещо ново да се случи на Запад“, каза още той.

Д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Великобритания, каза за телевизия „Скай нюз“, че се очаква да бъдат открити допълнителни случаи и това увеличение да продължи през следващите дни. Наред с това се получават съобщения за случаи, идентифицирани в други страни по света. Продължаваме бързо да разследваме източника на тези инфекции и да повишаваме осведомеността сред здравните специалисти, каза тя. Свързваме се с всички идентифицирани близки контакти на случаите, за да предоставим здравна информация и съвети, допълни д-р Хопкинс.

Австралия също съобщи за първия си случай на маймунска шарка при пътник на около 30 години, който наскоро се завърнал от Великобритания. Случаят бе потвърден днес, след като той е пристигнал по-рано тази седмица в Мелбърн със симптоми на болестта. Втора инфекция е докладвана при мъж на 40 години, който наскоро е пътувал до Европа и който е развил леко заболяване няколко дни след пристигането си в Сидни.

Експертите в Испания и Португалия също заявяват, че случаите регистрирани в тези страни са на млади мъже, които са правили секс с други мъже. Заболяването е регистрирано, когато мъжете потърсили лекарска помощ в клиники по сексуално здраве заради появили се лезии.

Директорът на болницата за инфекциозни болести Spallanzani Франческо Вая съобщи днес на пресконференция в Рим (на снимката), че три случая на маймунска шарка са потвърдени и изолирани в болницата – при двама пациенти, пътували до Канарските острови, а един за Виена.

Огнища в Нигерия, където се отчитат около 3000 случая на маймунска шарка годишно, обикновено са в селските райони, където хората имат близък контакт със заразени плъхове и катерици, отбеляза Ойуеле Томори. Болестта не се разпространява толкова лесно. Според него много случаи вероятно са пропуснати.

„Освен ако човекът не попадне в модерен здравен център, с добра диагностика, той не привлича вниманието на системата за наблюдение“, каза още Томори.

Заместник генералният директор на Световната здравна организация за реакция при спешни случаи, д-р Ибрахим Соче Фол, призна тази седмица, че все още има „толкова много неизвестни по отношение на динамиката на предаването, клиничните характеристики и епидемиологията“.

„Никога не сме виждали нещо подобно на това, което се случва в Европа“, каза Кристиан Хапи, директор на Африканския център за върхови постижения за геномика на инфекциозните болести (ACEGID) .

„Не открихме нищо, което да докаже, че моделите на предаване на маймунската шарка се променят в Африка. Ако нещо различно се случва в Европа, тогава трябва се проучи.“

„Трябва наистина да разберем как започна това и защо вирусът набира сила. В Африка е имало много контролирани и редки огнища на маймунска шарка. Ако сега това се променя, ние наистина трябва да разберем защо“, коментира Шабир Махди, професор по ваксинология в Университета на Витватерсранд в Йоханесбург. И добави, че подробното разследване на огнището в Европа, включително определянето кои са първите пациенти, сега е критично.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар