Home » Скандално » Депутатката Антония Димитрова от ПП: Затвор за журналисти, които пускат фейкнюз!
Депутатката Антония Димитрова от ПП: Затвор за журналисти които пускат фейкнюз!

Депутатката Антония Димитрова от ПП: Затвор за журналисти, които пускат фейкнюз!

Депутатката от „Продължаваме промяната“ Антония Димитрова предложи да се въведе наказателна отговорност за журналисти, които публикуват неверни факти.

Това е станало в рамките на дискусия в Комисията по култура и медиите на Народното събрание, където са били обсъждани промени в Закона за радиото и телевизията, пише „Клуб „Z„.

Димитрова е завършила начална педагогика в Пловдив и журналистика в Шумен, като две години е работила в Радио Шумен, но колегите от местните медии си я спомнят твърде бегло. Тя обаче неочаквано става водач на листата на ПП в града.

Димитрова дори призовала всички журналистически материали да имат автор, за да се знае кой носи персонална отговорност за тях.

Ето и част от дискусията в комисията:

АНТОНИЯ ДИМИТРОВА: Аз просто исках да Ви допълня за това, което казахте – че всяка една медийна публикация задължително трябва да има автор и той да носи отговорност за съдържанието, което се оповестява публично, включително наказателна. Защото сме свидетели как се бълват всякакви новини, фалшиви новини, за което човекът трябва да носи лична, персонална наказателна отговорност за това.

ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Имам идея и ще я споделя на коалиционно ниво.
Господин Биков.

ТОМА БИКОВ: Аз само да Ви кажа – то е мислено това. Проблемът е, че на един сайт, който няма собственик, няма как да му кажеш да има автор и няма как да накажеш автора и собственика, защото не знаеш нито кой е собственикът, нито авторът. То това е проблемът. Иначе, разбира се, всички сме за.

ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Господин Биков, аз имам решение на този въпрос, ще го предложа на Вашето внимание.

ТОМА БИКОВ: Окей, предложете го.

ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Мисля, че този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите.

Журналистите, както и всички български граждани, подлежат на наказателна отговорност и в момента. Както и носят отговорност, ако техни публикации бъдат квалифицирани от съда като клевета или набедяване. Ако публикацията няма автор, наказателна отговорност носи издателят.

Въвеждането на наказателна отговорност за публикуване на неверни факти обаче носи редица рискове  – понякога например журналистът може да е положил всички усилия да провери даден факт, но въпреки това той да се окаже неточен. Отделно саморегулацията е най-добрият механизъм за корекция на такива журналистически практики – няма авторитетна медия, която би държала на работа журналист, който публикува неверни факти.

В момента в света има 293 журналисти в затвори в цял свят, като най-много са те в Китай – 50, Мианма – 26, Египет – 25, Виетнам – 23 и Беларус – 19.

Твърденията на двамата депутати от управляващата партия „Продължаваме промяната“ са само част от негативна тенденция сред новата власт да се опитва да се намесва в медиите.  Преди две седмици говорителят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Александър Бойчев нападна в ефир водещите на сутрешния блок на Нова телевизия, че питат кога и как е взет COVID тестът на председателя на парламента Никола Минчев и ги обвини, че произвеждат фалшиви новини.

Председателят на Комисията по култура и медиите Тошко Йорданов (ИТН) също е известен с неприемливото си поведение спрямо журналисти, задаващи му неудобни въпроси.

Друга партия от управляващата коалиция – БСП, пък уволни неудобни журналисти от партийното си издание „Дума“, припомня „Клуб „Z“.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар