Home » България » Горещи новини от ковид отделението: Трябва ни отговор срещу пандемията
Горещи новини от ковид отделението: Трябва ни отговор срещу пандемията

Горещи новини от ковид отделението: Трябва ни отговор срещу пандемията

Интервю с епидемиолога и инфекционист полковник доц. д-р Андрей Галев, д.м.н – ВМА, София

Докато за някои опасността е нещо, за което са чували само от телевизионния екран, за други тя е начин на живот. Застрашаваща най-важното – нашето здраве – тя ни държи изправени до стената в търсене на спасение.

Най-добрата защита е атаката, казват военните тактици. Дали това правило важи и в медицината, или по какъв начин да се опазим, попитахме не кой да е, а полковник доц. д-р Андрей Галев от Военномедицинска академия (ВМА) – София. Като специалист по заразните болести и тяхната профилактика и началник на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена към ВМА, той разкри следното пред нас:

Здравейте, доц. Галев! Как да отговорим на удара?

Здравейте! Независимо дали говорим за военно дело или за медицина, адекватният отговор на вражески удар винаги изисква познаване на неприятеля. За новия ни враг – вируса, научихме много през последната година. В инфекциозния процес обаче има две страни – микроорганизмът (вирусът) и макроорганизмът (човекът). Мога да кажа, че най-големият ни бранител е нашето тяло. Освен спазване на строги противоепидемични мерки, аз препоръчвам всеки от нас да се погрижи тялото му да е добре „заредено“ с полезни вещества. Това означава, че освен задължителните хранителни вещества – въглехидрати, белтъчини и мазнини – ние ежедневно и балансирано трябва да му осигуряваме и всички необходими витамини и минерали.

Казвате, че витамините ще ни опазят?

Вижте, витамините и минералите, ако ми позволите тази аналогия, са като „гориво“ за човешкия организъм. Ако го оставим без тях, той става небоеспособен – като самолет с празни резервоари. Затова аз ежедневно препоръчвам на моите пациенти прием на мултивитамини. Нещото, което в моята лекарска практика се е доказало, че поддържа организма безотказно, са т.нар. Живи витамини (Live Vitamins).

Какво ще рече „живи“?

Името им не е случайно – това е комплекс от витамини и минерали, чиято естествена биологична сила е максимално съхранена. Именно тази биоактивност производителите са нарекли с думата „живи“. Това са единствените мултивитамини, чиято форма представлява маслен разтвор. На него се дължат максимално високите нива на усвояване на полезните вещества в тялото, където те веднага попълват отворилите се липси. Формулата на Live Vitamins включва цели 22 витамина и минерала и е изцяло съобразена с нуждите на българското население. А ако се върна към сравнението с горивото, което използвах преди малко, то Живите витамини са „гориво с високо октаново число“.

Като се разболеем ли да ги пием?

Погрешно е схващането, че мерки се вземат, чак когато нещо ни е сполетяло. Както казва великият руски хирург Пирогов, „грам профилактика струва килограм лечение“ и е напълно валидно. Живите витамини, предвид техния богат състав, допринасят за нормалната функция на всички органи и системи в човешкия организъм – като се започне от дихателната и се стигне до имунната. Те са отличен способ за противодействие на опасността, тъй като ни поддържат в добра кондиция и готови да отговорим на удара. Тялото става по-приспособимо и е способно да оцелее. Задоволяването на нуждите му от полезни вещества съдейства за по-бързо възстановяване. Всеки пациент трябва да е с препоръка за дългосрочна профилактика, за да може да се погрижи ефективно за здравето си, дори след като клиничната картина вече се е нормализирала.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар