Home » Свят » Германски министър предупреди сънародниците си да се запасят със следните храни и лекарства, заради войната в Украйна /списък/
Германски министър предупреди сънародниците си да се запасят със следните храни и лекарства заради войната в Украйна /списък/

Германски министър предупреди сънародниците си да се запасят със следните храни и лекарства, заради войната в Украйна /списък/

Поради войната, отприщена от Русия в Украйна, на германските граждани се препоръчва да се запасят с лекарства и храна в случай на спешност, пише Гласнюз.бг

Това предложение е направено от Нанси Фезер – началникът на Министерството на вътрешните работи на Германия. Списъкът включва болкоуспокояващи, лекарства за настинка и основни продукти.

Така храната трябва да включва 20 литра вода, 4 килограма зеленчуци и бобови растения, 1,5 килограма месо или риба, яйца, хляб, тестени изделия, ориз, картофи, 3,5 килограма зърнени храни, 2,5 килограма плодове и ядки, 2,6 литра мляко или млечни продукти, 357 грама масла и мазнини.

Също така в списъка има продукти, от които да избирате, като шоколад или мед.

Що се отнася до лекарствата, всеки германец трябва да има в аптечката лекарства, предписани от лекар, болкоуспокояващи, лекарства за настинка, дезинфектант за рани, таблетки за диария, мехлем за слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми, термометър и пинсети за шрапнели.

Освен това Фезер посъветва хората в Германия да бъдат подготвени за прекъсване на тока и да имат авариен източник на захранване у дома.

Поради нахлуването на Русия в Украйна, инфлацията рязко се повиши в Германия. Повишаващите се енергийни разходи тласкат цените на храните.

Затова ръководителят на МВР призова гражданите да се подготвят предварително за евентуална криза. Според министъра в момента съществува заплаха от кибератаки срещу критичната инфраструктура на Германия.

„Ако токът спре за дълго време или ежедневният живот е ограничен по някакъв друг начин, тогава определено има смисъл да се съхраняват спешни хранителни запаси у дома“, каза Нанси Фезер.

След тези думи се разрази спор в коалицията в Бундестага. Свободната демократическа партия на Германия се противопостави на подобна препоръка.

Според шефа на фракцията на либералите Стефан Томае няма нужда гражданите да се запасяват с най-необходимото.

Вместо това той посъветва да се въведе повече информация в училищата за това как хората трябва да действат в случай на спешност.

Но ръководителят на парламентарната група на Зелените Ирен Михалич подкрепи инициативата на Фезер:

„Хората трябва да предприемат стъпки, за да бъдат подготвени за криза, независимо от дебата. Да имаш малко нетрайна храна у дома не вреди, защото така или иначе я използваш“, каза тя.

„За“ се изказа Родерих Кизеветтер, представител на ХДС, който посочи, че в случай на спешност пострадалите няма да могат незабавно да получат помощта, на която биха разчитали.

Според германския парламентар е разумно да можете да се погрижите за себе си известно време, особено ако токът спре.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар