Home » Коментари » Българи, гответе се! Чакат ни 2 години глад и мизерия
Българи гответе се! Чакат ни 2 години глад и мизерия

Българи, гответе се! Чакат ни 2 години глад и мизерия

България, най-бедната държава в ЕС след 12 години грабежи от ГЕРБ, е изправена пред поне 2 години глад и мизерия заради войната на Русия срещу Украйна.

Мрачната прогноза направиха журналисти пред Bulgaria ON AIR.

„Резултатът от войната ще има много сериозни последици върху всички зони на европейската и международната сигурност. Има опит Русия да бъде притисната максимално, опасно е да се прекали. Трябва да се преговаря и да се мисли с две стъпи напред какво ще се случи с Украйна.

Кое гарантира, че НАТО и САЩ ще стоят настрани?“, заяви журналистът Валери Тодоров в студиото на „България сутрин“.

Той очаква масирани бомбардировки, които съществено ще увеличат броя на жертвите в Украйна. А най-тревожното било, че е изчерпан потенциалът за преговори. Тодоров не изключва употребата на ядрено оръжие.

Според него, украинският външен министър Дмитро Кулеба е намерил най-точните думи да оцени ролята на България и да мотивира националния интерес на всяка от страните.

„Освен публичния ракурс, има информация, която не се огласява. България даде средства за въоръжение. България е важна страна – черноморска държава, много близо до конфликта, българските общности там, хуманитарната криза. Не бива да се подценява онова, което България прави. Ние сме основен производител на боеприпаси. Без доставка на боеприпаси няма да мине“, каза още Тодоров.

По думите му зоните на напрежение около конфликта се увеличават и някои страни се активизират в зони, които са далеч от конфликта. Ще създадат други проблеми в международната сигурност, допуска журналистът.

„Оценява се, че конфликтът ще бъде по-продължителен – няколко години гореща фаза и десетина години опити да се регулира статутът на онова, което остане от тези територии. Около 30% от инфраструктурата на Украйна е разрушена. Санкциите променят принципите на търговия между държавите, изправени сме пред много сериозни проблеми“, подчерта Тодоров.

Журналистът Петър Карабоев на свой ред посочи пред Bulgaria ON AIR, че е било крайно време украински представител да установи контакт с българските власти.

„Българите трябва да демонстрират подкрепа в Украйна. Тази страна има нужда от оръжие, от военна помощ, не само от хуманитарна. Кулеба говори, че иска украинците да излизат като туристи. Това е разговор за сигурността в Черно море. Ние имаме пряко застрашена сигурност заради войната, този разговор в България трябва да се води много сериозно“, настоя той.

Карабоев подчерта, че част от националната сигурност на България в момента се решава в небето над Украйна.

Не е изключено НАТО да предприеме действия на украинска територия. Може би китайците няма да пасуват повече, защото това е ситуация, в която светът не е бил никога, смята журналистът.

Карабоев е на мнение, че първо трябва да се спре касапницата. Той отбеляза да помним, че руснаците трудно си тръгват от територия, която са завзели.

„Самите руснаци казват, че в Украйна водят две войни – с нацистите и със САЩ. Следва предоговаряне на сигурността в Европа. Подгответе се за поне 2 тежки години – цени на горивата, храните, инфлация“, завърши журналистът.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар