Home » Коментари » Акад. Богдан Петрунов: Ваксинирайте децата, предстои епидемия на младите
Акад. Богдан Петрунов: Ваксинирайте децата предстои епидемия на младите

Акад. Богдан Петрунов: Ваксинирайте децата, предстои епидемия на младите

Предстои ни епидемия на младите хора. Това прогнозира алергологът акад. Богдан Петрунов пред Нова тв. Академикът посъветва родителите да ваксинират децата си, защото ваксината е изпитана и безопасна.

В момента се говори, че ковид инфекцията е сърдечно-съдово заболяване, намира се във всички тъкани, не само в белия дроб. Постковид синдром е определен като отделна болест. Фиксиран е като отделна единица. Миокардитите намаляват около 12/13/14 на 1 млн ваксинирани. След бустерната доза има 14 на един милион миокардити, това е доказателство, че ваксините не са опасни, уточни алергологът.

Не бих казал, че пандемията ще свърши. Тя ще намалее, ще затихне, ще има по-малко случаи. Не е ясно дали ще се възникне нов вариант обаче, каза той

Има изследвания, че след втората доза ваксина има малко над 60% ефективност, след бустерната доза нараства до 90%. Трябва да се скъси периодът на бустерната доза. Три месеца след направения основен цикъл на имунизация е напълно достатъчно да се постави, предлага академикът.

Ние нямаме достататъчно сериозни данни за протичането на омикрон. Знаем от Южна Африка, че е много  по-заразен, но протича по-леко. Казваме, че по-леко протича, но това не значи, че медицинската ни мрежа не е натоварена, обясни Петрунов.

По думите му болниците ще бъдат натоварени и най-вече личните лекари. Няма да бъде леко на болничната система, защото заедно с грипа ще доведат до по-голямо натоварване, добави той.

 За него превенцията е ваксинацията.

Изпреварващата мярка е стимулиране на масовата ваксинация. Има достатъчно научна информация, че наличните ваксини дават защита срещу омикрон. Ваксините нямат 100% ефективност. Те имат две свойства – да намалят тежестта на заболяването и смъртните случаи, каза акад. Петрунов.

Прогнозата му е, че ще се налага да се поставят ваксини един път годишно. Вероятно ще се налага да правим ваксинации един път годишно. Израел говорят за четвърта и пета доза. Докато глобално в света не се постигне минимум  70% ваксинационно покритие, трябва да се ваксинираме, каза алергологът.

В света сме под 50 на сто. Не виждам това да стане скоро, но ние трябва да се стремим епидемията да се превърне в ендемия, да я концентрираме локално само на едно място и да се следи там, добави Богданов.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар