Home » Любопитно » 5 причини, защо е полезно да пръцкате и не трябва да се сдържате
5 причини защо е полезно да пръцкате и не трябва да се сдържате

5 причини, защо е полезно да пръцкате и не трябва да се сдържате

Средно човек пърди 15 пъти на ден и този брой може да достигне до 40! Пърденето се причинява от задържан въздух и телесни газове.

Въпреки че това е напълно нормален процес, понякога може да бъде силен и смущаващ и това е причината, поради която повечето от нас се опитват да го задържат. Това обаче може да не е толкова добра идея.

Задържането във вас може да ви причини някои големи проблеми. Сега ще ви изброим някои от тях по-долу. Накрая ще намерите бонус, състоящ се от трикове, за да спрете вашите газове да миришат зле.

1. Вашето тяло може да ги абсорбира.

Когато принудите тялото си да задържи газовете, то няма друга възможност, освен да ги абсорбира. То се връща отново в обращение и може също да избяга през дъха ви или като оригване.

2. Може да доведе до болка и киселини.

Когато свивате мускулите си, за да избегнете избягването на газове, това изгражда натиск в тялото ви и може да доведе до  болка, лошо храносмилане и киселини. Ако се прави редовно, това може също да причини подуване на храносмилателния тракт.

3. Засяга здравето на дебелото черво.

Пърденето елиминира налягането в тялото ви. Изпускането на газове е полезно за дебелото черво, задържането му може да го раздразни и може да предизвика хемороиди.

4. Ще ви кара да се чувствате подути през цялото време.

Въпреки че все още е спорно дали задържането на газове ви кара наистина да се подуете или не, установено е, че задържането им вътре в доброволно състояние ви кара да се притеснявате и създава впечатлението, че може да сте  подути .

5. Може да сигнализира за по-лош проблем.

Докато пърденето е напълно нормално и здравословно, неговият модел и мирис всъщност могат да сочат към  потенциални здравословни проблеми като непоносимост към храна и храносмилателни проблеми . Изключително миризливите газове също могат да показват високо съдържание на сяра в тялото ви. Ако вашите газове са болезнени или нещо различно от нормалното за вас, предлагаме ви да се консултирате с лекар.

Бонус: трикове, които да използвате, за да избегнете вонящи и силни газове

Избягвайте да пиете газирани напитки, тъй като те произвеждат повече газове в тялото ви.

Яжте по-малки порции и дъвчете бавно.

Консумирайте редовно храни като банани, картофи, зърнени храни и пшеница, за да предотвратите миризмата им.

Били ли сте някога в ситуация, в която сте били принудени да задържите газовете си? Споделете вашите истории с нас в коментарите!

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар