Home » Дом и градина » 3-4 литра на квадрат – толкова стига, за да зреят доматите по-бързо и да са натежали от плод!
3-4 литра на квадрат – толкова стига за да зреят доматите по-бързо и да са натежали от плод!

3-4 литра на квадрат – толкова стига, за да зреят доматите по-бързо и да са натежали от плод!

Ако ви е омръзнало доматите да са зелени до късен август и да раждат само по 2-3 плода от корен, то този съвет е точно за вас!

Опитните градинари имат своя собствена тайна как да получат добри добиви от домати и тя е в специално приготвена тор. От 365 Новини искаме да споделим с вас техните рецепти.

Първият и най-важен съвет: доматите трябва да се подхранват на всеки две седмици от момента на засаждане до средата на август.

Рецепти за домашна тор за домати, отглеждани на открито.

1. Добавете 4 капки йод в кофа с вода и поливайте доматите с този разтвор всяка седмица, като използвате по 2 литра под всеки храст. Това подхранване помага на плодовете да бъдат по-големи и да узреят по-рано.

2. Напълнете 200-литров варел до една трета с листа от коприва и глухарчета, добавете кофа с тор и допълнете варела с вода до ръба. Покрийте отвора с прозрачно фолио и го оставете за 10 дни. Когато ферментацията приключи, е необходимо да се премахне изплувалото отгоре съдържание и да се добави тор на основата на хуминова киселина към разтвора .

Получената инфузия трябва да се разреди с вода в съотношение 1:10 и да се напоят растенията с нея. Средно на 1 кв.м. са нужни 3-4 литра от тази тор. След такова подхранване доматите стават силни и дават обилно плод.

3. Ето още една универсална тор за домати: на 10 литра вода добавете 10 капки йод и 1 литър суроватка. Полейте растенията с този разтвор. С него може също да напръскате доматите като превантивна мярка срещу всички видове гъбични заболявания.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар