Home » Свят » 2/3 от българите се страхуват, че Русия може да ни нападне и окупира
2/3 от българите се страхуват че Русия може да ни нападне и окупира

2/3 от българите се страхуват, че Русия може да ни нападне и окупира

2/3 от българите се опасяват, че Русия ще използва ракетни и бомбени удари по обекти в България. Повече от половината също така се опасяват, че Русия може да я окупира, сочи национално представително социологическо проучване на агенция ESTAT от името на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Според проучването трима от четирима българи се страхуват от използването на ядрени оръжия, докато 54% ​​казват, че се страхуват „много и донякъде“ от възможна окупация от Русия, а 62% се страхуват от ракетни и бомбени удари по различни обекти.

Това може да обясни защо страната не подкрепя твърда политика срещу Москва и защо българското общество се стреми да заеме неутрална позиция по отношение на войната в Украйна.

Междувременно само 10% казват, че познават историята на българо-руските отношения, а 80% казват, че не се чувстват уверени в знанията си – което създава благодатна почва за руската пропаганда и изопачаване на историческите факти.

Българската държава е възстановена след Руско-турската война през 1877-1878 г., въпреки че властите в София остават васали на османския султан след войната. Страната успява да обедини голяма част от българските територии и да получи пълна независимост от Османската империя през 1908 г.

Проучването също така сочи, че 50,3% казват, че очакват НАТО да помогне, ако България бъде атакувана, но само 41% подкрепят българското членство, а 33% са против.

61 на сто от българите не знаят, че Русия се е противопоставяла на обединението на българските територии през 1885 г., а 42% от хората са убедени, че СССР не е обявил война на България.

България е окупирана от Червената армия от 1944 до 1947 г.. След това България е управлявана под комунистически режим през следващите 45 години.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар