Home » България » Съдбовна новина за участието на България във Войната! Пада ли правителството?
Съдбовна новина за участието на България във Войната! Пада ли правителството?

Съдбовна новина за участието на България във Войната! Пада ли правителството?

Тази сутрин в 8:30 часа извънредният и пълномощен посланик на Украйна Виталий Москаленко е депозирал в българския парламент писмо от името на своето правителство.

В него президентът Зеленски изрично заявява, че очаква от нас единствено българските заводи да ремонтират украинско оръжие, а не нови доставки. Така преди да започнат дебатите и гласуването в българския парламент за предоставяне на оръжейна помощ украинците на практика бетонират управляващата коалиция и елиминират опасенията, че темата ще доведе до нейния разпад.

Украинският президент много ясно разбирал опасната ситуация, в която е попаднало българското правителство и сам е пожелал да информира парламента ни за помощта, на която разчита. Пред вероятността БСП да излезе от коалицията, да се състави служебно правителство на Румен Радев с откровено путинофилска външна политика и при извънредни избори да надделеят платени от Москва политически проекти, Зеленски се отказал от натиска за оръжейна помощ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е вицепремиер и икономически министър, от дни публично предупреждава за напускане на коалицията при предоставяне на оръжие за нападнатата страна. Тя демонстративно отказа да пътува с Кирил Петков в Украйна, както и да изпраща представители на БСП в делегацията.

По-добре тези, отколкото путинстко правителство на Радев

Снощи лидерите на ПП, ДБ, ИТН и социалистите се събраха на коалициинен съвет след 20 часа и часове нямаше публични изявления. Депутати от БСП споделяха неофициално и притеснено, че и на парламентарна група, и на партийното заседание на “Позитано” не са взети категорични решения, а всички са очаквали Кирил Петков да предложи компромисен вариант, който би удовлетворил Нинова, за да остане изпълнителната власт цяла. Затова и в БСП са обсъждали да настояват ясно да се разпише, че ако има военно-техническа помощ, то това означава само и единствено ремонт на техника.

До час ще е ясно точното съдържание на писмото от украинското правителство и реакцията на българския парламент.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар