Home » Дом и градина » Съвет от пенсиониран агроном за обилна реколта от картофи. Цяла есен ще носите чували с картофи!
Съвет от пенсиониран агроном за обилна реколта от картофи. Цяла есен ще носите чували с картофи!

Съвет от пенсиониран агроном за обилна реколта от картофи. Цяла есен ще носите чували с картофи!

Щедра реколта от картофи, големи, вкусни, без химикали – това е съкровената мечта на всеки градинар. В допълнение към омразните бръмбари и непредсказуемото време, собствените ни грешки често ни пречат да я получим.

Посадъчен материал

По клубените, които остават за сеитба, се натрупват патогени на гъбични заболявания и вредители година след година.

Рано или късно това ще повлияе на реколтата. Следователно семената трябва да се подновяват поне веднъж на всеки 5 години. Обикновено най-добрите клубени се избират за ядене, а дребните и некачествени се оставят за семе.

За засаждане избирайте картофи, не по-малки от пилешко яйце. Но другата крайност също не работи. Твърде големите картофи няма да пуснат корен дълго време, консумирайки вътрешните резерви.

Подготовка на клубените

Не засаждайте картофи, които току-що сте извадили от мазето. В този случай те ще покълват дълго време.

Клубените трябва да бъдат подготвени за засаждане. За да направите това, картофите се поставят в стая с температура 12-15 градуса и разсеяна светлина за 15-20 дни.

Място за засаждане

Ограничената налична площ ни кара да отглеждаме картофи на един и същи парцел година след година. Междувременно, за да не се натрупват вредители и болести в почвата, мястото на засаждане трябва да се сменя на всеки няколко години.

Най-добрите предшественици на картофите са лук, чесън, краставици, репички, зеле, бобови растения. Доматите например не са подходящи. И двете култури принадлежат към едно семейство, което означава, че са склонни към едни и същи заболявания.

Грижи за картофите за обилна и здрава реколта

Можете ли да получите повече, като засадите по-малко?

За да не се налага картофените клубени да се съревновават помежду си за вода и хранителни вещества, разстоянието между дупките трябва да бъде поне 25–35 сантиметра. А разстоянието между редовете – 60–70 сантиметра.

Поливане

Клубените започват да се образуват през периода на цъфтеж. Следователно, когато по това време няма дъжд в продължение на 2 седмици или повече, растенията страдат от недостиг на влага. В периода на цъфтеж картофите трябва да се поливат поне 2 пъти седмично.

Подхранване

Подхранете мястото през есента. След прибиране на реколтата и изораване на мястото, разпръснете изгнила кравешка тор или компост. Ще ви трябват: 7 кофи на 1 квадратен метър.

Не се препоръчва да се използва пресен тор. Не само променя вкуса на клубените, но и причинява заразяване, намалявайки добива. През пролетта се прилага комплексен тор (азот, фосфор и калий) в размер на 2-3 кг за всеки сто квадратни метра от градината. Картофите реагират добре на дървесната пепел. Достатъчни са 300 грама на квадратен метър.

Правилните грижи за картофите ще ви гарантират добра реколта!

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар