Home » Скандално » Малко по на запад извратеното явление Семерджиев нямаше да го има, а Токев щеше да си кара трезвен
Малко по на запад извратеното явление Семерджиев нямаше да го има а Токев щеше да си кара трезвен

Малко по на запад извратеното явление Семерджиев нямаше да го има, а Токев щеше да си кара трезвен

Десетилетия ще минат, за да решим проблема с жертвите и джигитите, сега да обърнем внимание на децата.

Проблемът с пияните и дрогирани шофьори няма да се реши скоро. Нито с жертвите по пътищата.

Трябва да минат десетилетия. Тогава, далеч в бъдещето, може би България ще достигне сегашните нива в развитието на държави от Централна Европа.

Суровите наказания за нарушителите и престъпниците зад волана доказано не работят. Пресният пример е с популярен човек като Андре Токев, който дълго време е живял и работил в чужбина. Там не е карал пиян, защото обществените настроения са други. Като шофьорите, които летят с 200 по магистрала “Струма” на път към Гърция, но когато минат границата, рязко стават примерни и спокойни.

Звездата от малкия екран веднъж е заловен през 2020 г. пиян зад волана, осъден е условно, но това не го спира. Пак сяда почерпен в джипа си и дори стана хит във фейсбук с видеото, на което кара по джанти и хвърчат искри. И логично лежа в затвора, макар и за кратко.

Но Андре Токев е капка в морето и случаи като неговия са хиляди. И то хора, които трябва да са за пример. Оня ден полицията хвана лекар с кокаин в колата. Човек, който спасява животи!

Вече всички забравиха, че през 2019 г. и евродепутатът Ангел Джамбазки беше хванат с положителна проба за алкохол, която странно се стопи от теста с дрегер до кръвната проба във ВМА.

Българинът се е сраснал с колата си. И приема за нормално, че зад волана може да е пил и че това е негов втори дом. И никой няма да му казва как да шофира, дали ще го прави, ако е пил или употребил дрога, къде ще я паркира и как да си ремонтира диференциала. Минус на народопсихологията, който трудно ще бъде занулен.

Да не говорим за нагласата, че той, голямата работа, или тя – вървежната кифла, ще си правят каквото си искат и ще си карат както си знаят. Въпреки правилата, защото ако нещо стане, ще се оправят. Тук всеки има човек в НАП, в КАТ, къде ли не. Няма да се реди на опашката като всички други, ще търси пряк път, за да си реши проблема. С връзки. Полицаите на улицата все още търпят реплики като “Ти знаеш ли кой съм аз?”, “Ще те уволня!”, “Обаждам се на началника ти, ще видиш кво ще стане!”. И когато това проработи, после имат спирачки да бъдат безкомпромисни на пътя.

Дребната корупция с почерпката още я има, въпреки че ги окабелиха с камери и микрофони. Макар и не в ония размери, както преди години. Случаят с бившия футболист и настоящ наркодилър Георги Семерджиев го доказа. Още излизат стари негови нарушения, по които не е работено, както за обикновения шофьор. И в затвора е лежал, но не се е поправил, защото системата го позволява.

Иначе нямаше да се дрогира и да яхне джипа си без книжка, да шофира в града като на магистрала, да минава на червено и да бяга от полицията, ако случайно го спрат за проверка. Видял е, че може, и се възползва от това. Няма спор, че в някоя държава, малко по на запад, Семерджиев нямаше да е възможен като явление, защото системата нямаше да го допусне в този извратен вид. Не че там няма такива, но са изключения, а тук са правило.

Затова и проблемът по пътищата, включително с пияните и дрогираните, ще се реши, когато държавата стане нормална. Статистиката за жертвите в Европа го доказва. Въпреки че ни изпреварва с много години по икономическо развитие, Румъния е с най-много жертви – 96 на 1 милион население. Ние сме втори отзад напред с 90.

И все пак загиналите на пътя са намалели 3 пъти от 1990 г. досега. Тогава са били 1567 ( при поне 2 млн. повече население и в пъти по-малко коли, отколкото днес). За 2021 г. са 561 загинали, или 3 пъти по-малко за 30 г. И все пак днес жертвите у нас са 2 пъти повече на глава от населението в сравнение със средното ниво в Европа. В Германия и Испания например жертвите са 3 пъти по-малко по този показател. Немислимо е скоро да се случи у нас.

Корупция, законодателство, опасна и окрадена пътна инфраструктура, бавно разследване и отложени във времето наказания.

Всичко това си казва тежката дума. И най-вече възпитанието и образованието. Неслучайно след дълги години борба с проблема на пътната безопасност умните хора се убеждават, че решението е дългосрочно, а ключът е в децата.

Родителите и образователната система още подценяват темата. Малките растат с лошия пример, че могат да успеят, само ако нарушават правилата и заобикалят закона, че това ги прави готини в очите на околните, че всичко ще им се размине.

До момента, когато станат жертва на такова поведение или сами не се размажат в някое дърво.

Източник: 24 часа

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар