Home » Свят » Майка измина почти 1300 км и пътува 13 часа, за да ваксинира 9-годишната си дъщеря
Майка измина почти 1300 км и пътува 13 часа за да ваксинира 9-годишната си дъщеря

Майка измина почти 1300 км и пътува 13 часа, за да ваксинира 9-годишната си дъщеря

Майка от Великобритания предприе 13-часово пътуване до Италия с деветгодишната си дъщеря, за да може да й сложи ваксината срещу Ковид, съобщава dailymail.co.uk.

Алис Коломбо измина 800 мили, или почти 1300 км до Милано с детето си, което има и италианско гражданство. Те са пътували с колата, за да се избегне смесването с хора в самолети и обществен транспорт.

Дъщеря й понастоящем не отговаря на условията за ваксинация в Англия, тъй като тя е достъпна само за уязвими деца на възраст под 12 години.

Така Алис е решила да направи дългото пътуване, за да защити „най-ценното нещо на света за мен“.

„Като родител предпочитам да рискувам с поставяне на ваксина, знаем доста вече за нея, въведена е като безопасна в редица страни, от колкото да се разболее от вируса“, каза майката пред BBC South East.

„Над осем милиона деца в нейната възрастова група вече са получили поне една доза и докладваните странични ефекти всъщност са били много по-ниски, отколкото при възрастното население. Ние знаем много повече за ваксината и нейната безопасност, отколкото за самия вирус и дълготрайните му странични ефекти. Това е нещо, което непрекъснато мутира и всяка мутация носи различни симптоми. Имаме много, много малко данни за дългосрочните последици от това“, добавя тя.

„Как да не защитя най-ценното нещо на света за мен, дъщеря ми, да рискувам да се обърне към мен след 5, 10, 15 години и да каже „Мамо, имам сърдечни проблеми, имам проблеми с мозъка, имам проблеми с белите дробове, защо не направи всичко възможно по това време, за да ме защитиш?“

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри използването на ваксината Pfizer за деца на възраст от 5 до 11 години през ноември.

Счита се, че повечето деца в тази възрастова група са с много нисък риск да се разболеят сериозно от коронавирус. Но това не попречи на Съединените щати, Дания, Австрия, Германия, Испания, Гърция и Унгария да имат доста случаи на заразени и тежко преболедували младежи.

Алис Коломбо, която работи в областта на общественото здравеопазване, разкритикува правителството на Обединеното кралство, че не следва примера и не ваксинира деца, за да помогне за спиране на разпространението на Ковид в училищата.

„Мисля, че не правим достатъчно, за да намалим разпространението, особено в училищата и в началните заведения, можем да направим значително повече по отношение на превенцията.

„Искам дъщеря ми да е на училище, но я искам в училище, където ще е безопасно“.

„В момента се предлагат две дози на 12-15-годишни във Великобритания, „за да им се осигури най-добрата защита срещу COVID-19“, казват от министерството.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар