Home » Свят » Кирил Петков над масов гроб в Буча: Ще легнем ли СПОКОЙНИ, ако не дадем военна помощ?
Кирил Петков над масов гроб в Буча: Ще легнем ли СПОКОЙНИ ако не дадем военна помощ?

Кирил Петков над масов гроб в Буча: Ще легнем ли СПОКОЙНИ, ако не дадем военна помощ?

След стъпването си в Украйна премиерът Кирил Петков и депутати от управляващата коалиция отидоха в Бородянка и Буча, където бяха открити масови гробове с убити цивилни.

Като основна цел на визитата беше съобщено договарянето на хуманитарна помощ, но ще бъде коментиран и въпросът за предоставяне на оръжие за Украйна.

Гледките от разрушенията след ракетните удари посрещнаха българския министър-председател в първата спирка от визитата му в Украйна. На път за Киев българската делегация беше в Бородянка – градът, в който няма военни обекти, но където войната е отнела живота на 133 цивилни граждани само с един удар върху жилищен блок.

„Това, което ми направи впечатление, е че тук сред руините имаше и играчки. Това е ужасът на войната. И ако някой говори, че това е военна операция – няма такава, когато унищожава живота на мирни граждани“, коментира Петков.

Той беше категоричен, че България не може да остане безучастна към случващото се в Украйна

„От няколко месеца чуваме призиви „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има по-бързо мир“. Ако това е цената на мира, който виждаме, и ако руската държава продължава да стреля и никой няма даже възможност да се отбранява, искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно?“, попита премиерът.

От Бородянка Кирил Петков заяви, че най-вероятно през следващата седмица Народното събрание ще гласува България да окаже и военна помощ на Украйна.

„Може би има неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята, че най-добре да не се помага на Украйна, за да свърши войната по-бързо. Или ние сме съгласни Русия да победи? Не може това да е позицията на България“, категоричен беше Петков.

Премиерът ще говори лично с депутатите от неговата партия и очаква те да гласуват за изпращането на военната помощ.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар