Home » Любопитно » Изненадани? Само тук сандвичът със сьомга е около 3 лева, а най-скъпата салата – 3.50
Изненадани? Само тук сандвичът със сьомга е около 3 лева а най-скъпата салата - 3.50

Изненадани? Само тук сандвичът със сьомга е около 3 лева, а най-скъпата салата – 3.50

Само 5 месеца, след като станаха народни избраници, депутатите ще трябва да преглътнат първото си намаление на заплатите. От 1 юни народните представители ще получават намалена с 13,5% заплата.

До момента средното възнаграждение на един народен представител беше 5616 лв. без никакви добавки за участие в комисии, представителни пари и т. н. От 1 юни ще намалее със 758 лв., т. е. с повече от една минимална работна заплата. От април тя е 710 лв.

Според данните на НСИ средната заплата в обществения сектор за март е 1618 лв., докато през декември е била 1872 лв. За да се сметнат парите на депутатите, се сравняват заплатите в обществения сектор за последния месец от предишното тримесечие, а в случая разликата е 13,5%.

Със същия процент намаляват заплатите и на президента, председателя на Народното събрание, премиера, министрите и всички възнаграждения, които са обвързани с депутатската заплата. Естествено, при тях сумата, с която се разделят, е по-голяма.

Румен Радев например в момента се разписва срещу 11 232 лв. брутна заплата, без да се смятат добавките за стаж, а Никола Минчев взема 8704 лв. също без добавките. От 1 юни заплатата на президента ще е вече с 1516 лв. по-малко, а на председателя на парламента – с 1175 лв. по-малко.

На фона на намалелите заплати на депутатите цените на храните и напитките в бюфета и ресторанта на парламента растат, като при някои от блюдата от менюто дори с колосалните 50%, пише „Ретро“.

Например сандвичът със сьомга през декември е струвал под 2 лева, след това в началото на годината стана 2,17 лв., а сега вече е над 3 лева.

Капучиното от машина беше по 65 ст., а сега е 85 ст., а кафето от 45 ст. скочи на 65 ст. Фрешът от 3 лева е станал 4,17 лв. Най-скъпата салата бе до 3 лева, сега вече е около 3,50 лв

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар