Home » Дом и градина » Ето как рускините си боядисват яйцата и стават уникални мозайки!
Ето как рускините си боядисват яйцата и стават уникални мозайки!

Ето как рускините си боядисват яйцата и стават уникални мозайки!

Както е известно, рускините са големи домакини и от тях сме научили не една и две кулинарни тайни! Днес обаче ще ви разкрием как те традиционно боядисват яйцата за Великден и се получават невероятно красиви яйца-мозайка , достойни за изложба. Тази техника за боядисване спада към т.нар.

„бабини методи“ и е напълно натурална – използват се  люспи от лук , а не химически оцветители. Но това не означава, че боядисаните по този начин яйца изглеждат банални.

Ако имате малко търпение, чорапогащник и листа с различни форми, можете да постигнете уникална окраска за всяко яйце . Споделяме с вас опита на руските домакини :

яйца с лучени люспи

Боядисване на яйца с люспи от лук по руски

За да постигнете такъв мраморен модел, ще ви трябват много люспи от лук, лист А4, найлонов чорапогащник и зелено багрило (гранофурин). Предварително нарежете чорапогащника на квадрати, които могат да увият яйцето. Освен това пригответе ластици.

Нарежете люспите от лука на ситно, а листа хартия на малки квадратчета. Разбъркайте в дълбока купа. Навлажнете всяко яйце и потопете от всички страни в смес от люспи и хартия. Увийте яйцата в чорапа, фиксирайте ги плътно с ластик.

яйца с лук

Сложете готовите яйца в тенджера. Напълнете с вода. Добавете сол и оцет. Налейте вътре няколко супени лъжици гранофурин. Оставете водата да заври, след това варете яйцата за 15 мин. Охладете готовите яйца.

боядисване яйца по руски

Отстранете чорапа с обвивката и измийте добре яйцата. Подсушете ги с хартиени кърпи, намажете с растително масло. Така ще фиксирате цвета и ще направите повърхността по-лъскава. Мозайките са готови!

яйца мозайка

Между другото, вместо зелено багрило можете да добавите сок от цвекло, хибискус или калиев перманганат при варенето. Тогава мозайките ще имат розов оттенък, а не зелен.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар