Home » Дом и градина » Една капка йод и няма да познаете градината си: Ето срещу колко проблеми помагат, не съм го очаквала
Една капка йод и няма да познаете градината си: Ето срещу колко проблеми помагат не съм го очаквала

Една капка йод и няма да познаете градината си: Ето срещу колко проблеми помагат, не съм го очаквала

Оказва се, че йодът спасява не само при рани на коленете, но също така и пази от вредители, научи Новини 0.

Пази растенията от мъхове и прахообразна мана, гниене на корените и плодовете, подхранва разсада и увеличава добивите …

Ще ви разкажем за ползите от йода за растенията и най-популярните начини за използването му в градината.

Йодът играе важна роля в живота на растенията, нормалното протичане на техните физиологични процеси. Участва в синтеза на отделни аминокиселини и протеини (е включен в техния състав), естествен антисептик, участва в дишането, фотосинтезата и метаболизма на азота.

Този микроелемент е активен срещу повечето гъбички, вируси и бактерии – е особено ефективен при борбата с фитофтороза, разнообразно гниене и брашнестата мана.

Йодът е необходим за растенията за нормално развитие плододаване.

Липсата на йод в растенията може да доведе до намаляване на тяхната резистентност към различни заболявания. Причината за недостига на йод може да послужи като недостатъчно съдържание на този елемент в почвата (особено в торфени и подзолни почви, леки пясъчни глинести и субстрати с органичен дефицит).

Нежелани за йод са прекалено киселите почви – в тях йодът мигновено отива в долните слоеве, стават недостъпни за растенията. Най-вече естественият йод в плодородните почви на чернозем, в низините и особено в крайбрежните райони.

Липсата на този микроелемент в растенията е нежелателна, тъй като симптомите на липсата са достатъчно условие за различни появата на различни заболявания, вредители, увяхване на растенията.

Ето защо, препоръчваме да се направи най-малкото превантивно добавяне на йод – поне няма да е излишно във всяка секция на градината и със сигурност няма да навреди на растенията.

Торене на разсад с йоден разтвор

Поливането на разсад с йод помага на растенията да се развиват по-бързо и в по-приятелска среда, а също така да ускорява растежа. В ранните стадии на развитие употребата на този микроелемент е ключът към формирането на висока устойчивост към неблагоприятни фактори на околната среда и различни заболявания.

Най-известното третиране с йоден разтвор е показано по-долу за разсад от домати, чушки, краставици, патладжани, зеле.

За да се създаде работно решение, разредете 1 капка йод в 3 литра вода. Разбъркайте добре и полейте разсада с разтвора в корените. За обогатяване на разсада с йод, ще бъде достатъчно само едно поливане.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

ВАЖНО!

Алкохолен разтвор на йод, дори и в толкова ниска концентрация, може да изгори растенията, особено младите. Ето защо, при всички манипулации с йодни препарати, внимателно проверявайте дали разтворът не попада върху стъбла и листа. Ако се пръска, внимателно наблюдавайте дозата.

Йод срещу фитофтороза

От опасното заболяване сред културите от семейство Картофови (към които спадат патладжаните, доматите, пипера, тютюна и разбира се картофите ) можем са ги предпазим с помощта на йод. Гъбичките, причиняващи заболяването, попадат върху растенията от почвата, плевелите и инструментите за преработка.

Особено често доматите и картофите попадат под атаките ѝ, когато е влажно времето. Закритите пространства не спасяват от фитофтора растенията. Страдат не само листата, но и плодовете и кореноплодните растения.

Първият признак на проявата на фитофтора върху домати са кафявите петна по листата на растенията от обратната страна. Постепенно листото може да стане жълто и сухо под въздействието на патогена. За да защитите доматите от фитофтора, можете да използвате йоден разтвор.

След около три седмици след появата на леторастите, внимателно се напръскват младите растения с разтвор от 15 капки йод на 10 литра вода и 1 литър обезмаслено мляко. Това лечение може да се повтори 2-3 пъти с интервал между пръсканията най-малко две седмици.

Йод срещу брашнеста мана

Брашнестата мана е бич за летните култури. Най-често това се отразява на касис, грозде, ягоди, малини, краставици, домати и тиква. Тя атакува деликатните рози, божур, хризантеми.

Срещу брашнестата мана действа отлично разтвор от 1 мл йод и 1 литър обезмаслено мляко в 9 литра вода (към суспензията може да се добави 1 супена лъжица течен сапун). Пръскането може да се повтаря на всеки две седмици, докато болестта напълно изчезне.

“Страничен” ефект такова лечение е, че йодният разтвор може да увеличи плодородието, и така, дори и да няма брашнеста мана няма да бъде излишно да напръскате краставици и тикви с горния разтвор.

Йод срещу вредители

Такива вредители като гъбички и ларви на майския бръмбар се страхуват от третирането с йоден разтвор. За да се борите с ларвите на майския бръмбар, пригответе този разтвор: 20 мл. йод на 10 литра вода. Вода 1 литър за всеки храст.

Ако ларвите навредят на храстите на младия касис, използвайте същото решение от 5 литра под храста 2 пъти през сезона през пролетта и есента.

Ако видите, че растението умира, избледнява, полетата му слагайте 3 пъти през интервал от 5 дни разтвор на йод: 20 мл. на 10 литра вода. Поливайте през нощта, старайте се да не падне върху листата.

Предотвратяване появата на плевели – обработка на ягоди в ранна пролет (когато почвата е все още покрита със сняг) с разтвор от 1 ч.л. йод на 10 литра вода.

Йод като тор за растенията

Йодът се използва успешно за растенията не само като антисептично и бактерицидно средство, но и като допълнителна универсална хранителна добавка. Зеле, краставици, домати, черен пипер, градински ягоди са благодарни за такова хранене.

За да се хранят домати, краставици и чушки, йод (както в оранжерия и на открито), като се използва разтвор на 40 капки от препарата на 10 литра вода. 0,5 л от този разтвор се прилага за всяко растение след появата на първите цветя. Добавянето на йод трябва да се повтори не по-рано от 3-4 седмици.

Същото решение в размер на 1 литър за всяко растение за зелето в самото начало на формирането на главата (торене се извършва след обилно напояване).

Йод за стайни растения

Възможно ли е да се използва йод не само за зеленчуци, но и за закрити растения? Разбира се, особено слабите растения и тези, които нямат достатъчно сила да цъфтят, ще бъдат особено доволни от това хранене. Поливането на цветя с йод се извършва само на влажна почва и за предпочитане на стената на саксията, за да не се изгарят корените на растението.

Източник: 365 Новини

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар