Home » Свят » Чужденци: Всичко в България, освен техниката, е много, много по-евтино от Западна Европа
Чужденци: Всичко в България освен техниката е много много по-евтино от Западна Европа

Чужденци: Всичко в България, освен техниката, е много, много по-евтино от Западна Европа

Продължава увеличението на цените на някои основни храни през последната седмица. Томас и Ейдриън са в България по работа и само за няколко дни са натрупали впечатления за цените у нас.

„Мога да кажа, че плодовете и зеленчуците, например, са около 20% по-евтини тук, отколкото в Португалия. Храната е евтина и наемите са много, много по-евтини. Не мога да кажа като заплата какво получаваме, но със сигурност е повече отколкото средната заплата в България“, заяви Томас пред Bulgaria On Air.

„Единственото нещо, което ми се струва различно и е по-скъпо тук, е техниката. Но всичко друго е по-евтино тук“, коментира Ейдриън.

Цените у нас продължават да растат, показват последните данни. Само от началото на годината т.нар. индекс на тържищните цени е нараснал с почти 5 на сто. А ръстът в цените на едро неминуемо се отразява и върху тези за крайния

„Трябва още време, за да може тази производствена инфлация да се разнесе, ако не изцяло, то поне частично към потребителските цени и потребителските стоки. Така че ще усещаме въздействието на високите цени поне в първото тримесечие на тази година“, заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Заложената в бюджета инфлация за тази година е близо 6 на сто, а според експертите е възможно тази година тя да е по-ниска от миналогодишната.

„Надявам се към средата на тази година да има успокояване на енергийните цени след зимния сезон. Откъдето да дойде и едно стабилизиране на всички останали потребителски цени. Така че в края на тази година да имаме по-ниска инфлация, отколкото миналата година“, прогнозира икономистът.

Инфлация от около 6 на сто тази година очакват и от Европейската комисия. Оттам обаче предупреждават, че по-високите цени на енергията и храните допълнително намаляват покупателната способност на домакинствата с ниски доходи, ако те не получат компенсации.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар