Home » България » Чудесни новини за пенсионерите на старта на 2022 г.
Чудесни новини за пенсионерите на старта на 2022 г.

Чудесни новини за пенсионерите на старта на 2022 г.

През първите шест месеца на новата година пенсионерите ще продължат да получават месечната добавка от 60 лв. към своите пенсии.

От антикризисната мярка ще се възползват общо 2 058 100 български пенсионери, които правителството реши да подкрепи финансово в условията на пандемия.

Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери до юни 2022 г., независимо от размера на техните пенсии.

За изплащането на добавките за шестте месеца правителството ще отпусна допълнителни 750 000 000 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Изплащането на добавката е за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

От днес стартира и новата програма за насърчаване на ваксинацията сред възрастните хора.

Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който има приключен цикъл на ваксинация от две, плюс трета /бустерна/ доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия.

Парична добавка в същия размер ще има и за онези, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето на третата.

Правителствената програма за насърчаване на ваксинацията се очаква да продължи до края на юни 2022 г. За нея кабинетът отпусна 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.

Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между Националния осигурителен институт и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за лицата, имащи право да я получат.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар