Актуални новини
Home » Коментари » Читател: Платих 50 евро, а ако знаех за тази услуга, щяха да прегледат детето ми безплатно (СНИМКИ)
Читател: Платих 50 евро а ако знаех за тази услуга щяха да прегледат детето ми безплатно (СНИМКИ)

Читател: Платих 50 евро, а ако знаех за тази услуга, щяха да прегледат детето ми безплатно (СНИМКИ)

Наш читател се свърза с редакцията ни, за да сподели нещо полезно и важно за хората. Публикува тук съобщението без редакторска намеса:

Здравейте, Sofia24.bg!

Пиша ви, за да ви споделя нещо полезно и важно, което трябва да знаят хората, когато пътуват в рамките на Европейския съюз.

През изминалия зимен сезон пътувахме със семейството ми до Германия. Имам дете на 2 годинки. Наложи се да потърсим лекар, тъй като детето ми се разболя по време на почивката. Кашляше доста и искахме да вземем необходимите мерки, за да не се стигне до усложнения. Посетихме център за оказване на детска медицинска помощ. На касата ни попитаха дали имаме Европейска здравноосигурителна карта, но ние не знаехме за какво става въпрос. Отговорихме, че нямаме и съответно заплатихме 50 евро, за да прегледат нашето детенце.

След като се прибрахме в България, разучих как стоят нещата и установихме, че въпросната карта се издава напълно безплатно и ако я имахме, нямаше да заплатим нито лев, тъй като за дечица до 18 години оказването на медицинска помощ е напълно безплатно.

Направихме го. Вече имаме здравноосигурителна карта цялото семейство. Все пак се надяваме да не ги използваме, пише още жената.

Малко хора в България знаят за тази услуга. Става въпрос за Европейска здравноосигурителна карта.

Чрез тази карта се удостоверява правото на спешна и неотложна медицинска помощ при пътуване до друга държава членка на ЕС.

Всяко здравноосигурено лице в България, включително и лица до 18 години и пенсионери, имат право на напълно безплатна Европейска здравноосигурителна карта. След като извадите този документ, вие имате може да получите медицинска помощ в друга държава в рамките на ЕС безплатно или с минимално доплащане, което се определя според законодателството на съответната държава.

Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е със срок на валидност 1 година, за пенсионери – 10 години, а за лица под 18 години – 5 години или до навършване на 18 години, но не по-малко от 1 година.

Срокът за издаване е 15 календарни дни.

Заявлението за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) може да бъде разпечатано от раздел „Заявление“ и от интернет страницата на НЗОК.

Заявлението за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) се подава лично или от упълномощено лице. За лицата над 18 години е необходимо да носите лична карта и ако имате ТЕЛК. За лица под 18 години, които нямат лични карти, се представя международен паспорт или акт за раждане и лична карта на родител/настойник. Указание за попълване на заявление можете да намерите в раздел „Заявление“.

ЕЗОК Ви дава право да получите спешна и неотложна (медицинска и дентална) помощ при престой в държавите-членки на Европейския съюз: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър (Република Кипър), Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швеция, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Правата и обемите на помощта са според законодателството на съответната държава.

Твоят коментар
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар