Home » Коментари » Четвъртата вълна на COVID-19 ще е „вълна на неваксинираните“
Четвъртата вълна на COVID-19 ще е "вълна на неваксинираните"

Четвъртата вълна на COVID-19 ще е „вълна на неваксинираните“

Заради стремително нарастващата заболеваемост сред неваксинираните срещу коронавирус, медици и политици в Германия предупреждават за задаваща се „вълна на неваксинираните“.

„Четвъртата вълна е в ход. Тя ще бъде по-особена, защото ще засегне неваксинираните хора“, казва пред агенция ДПА шефът на Университетската клиника в Есен проф. Йохен Вернер.

„Хората трябва да са наясно, че който не се ваксинира, все някога ще се зарази. Една част от тези хора ще се разболеят, понякога с опасност за живота“, допълва той.

Миналата седмица здравният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман съобщи, че 86 процента от тежко болните пациенти с Ковид, настанени в болниците в провинцията, не са ваксинирани. Местните здравни власти проучват дали е възможно да се води отделна статистика за заболеваемостта сред неимунизираните.

Според наличните информации заболеваемостта сред ваксинираните е значително по-ниска. Говорител на здравното министерство на Северен Рейн-Вестфалия обяви, че вече можем да говорим за пандемия сред неваксинираните.

Шефът на есенската университетска клиника казва още, че растящият брой на приеманите в болница Ковид пациенти ще се отрази негативно на обслужването на всички останали пациенти.

На обратното мнение е председателят на германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш. Също пред ДПА той припомня, че в сегашната четвърта вълна от пандемията все още клиниките далеч не са достигнали предела на възможностите си, а освен това в Рурската област има още много други болници и клиники, освен тази в Есен. Бриш критикува практиката от предишните вълни на пандемията да се отлагат планови операции заради болните от коронавирус.

Милиарди евро бяха дадени за празни болнични легла, въпреки че Германия разполага със значително повече места в интензивните отделения в сравнение например с една Франция или Италия, посочва той, цитиран от „Дойче Веле“.

Също и в Университетската клиника в Дюселдорф делът на неваксинираните пациенти с коронавирус значително надвишава този на ваксинираните. Броят на новозаразените отново нараства, но като цяло не можем да определим положението в болниците като драматично, посочват по този повод от Сдружението на болничните заведения в Северен Рейн-Вестфалия.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар